Міноборони не змогло забрати землю у кооператива сина віце-мера Харкова
07.06.2015   //  

Суд відмовив у позові військовій прокуратурі про повернення ділянки землі в Харкові у Лісопарку площею 1,75 га, яка була незаконно відчужена приватною фірмою, а зараз знаходиться у власності обслуговуючого кооперативу ЖБК «Триес». Про це йдеться у рішенні Харківського апеляційного господарського суду від 20 травня.

Раніше земельна ділянка площею 22 га у м. Харкові по Білгородському Шосе, 2, що була надана Квартирно-експлуатаційній частині Харківського району для розміщення учбових корпусів Харківського вищого військового командно-інженерного училища ім. Крилова.

Але у 2007 році заступник начальника КЕВ м. Харків майор Кучанський Г.М., незаконно та діючи в інтересах ТОВ «Сфера СТС», підготував та самостійно підписав від імені керівника КЕВ м. Харків лист №733, в якому зазначив недостовірні відомості про те, що вищезазначені будівлі списані та зняті з обліку КЕВ м. Харків, а також надав дозвіл на відчуження земельної ділянки розміром 1,75 га вартістю 2,76 млн. грн.

Пізніше військовий був засуджений за цей злочин.

Після цього на підставі незаконного листа Харківською міськрадою було припинено право КЕЧ Харківського району на користування земельною ділянкою по Білгородському Шосе, 2, та передано цю землю приватникам для будівництва торгівельно-офісного комплексу.

У 2008 році «Сфера СТС» добровільно відмовилася від земельної ділянки, після чого у 2009 році міськрада передала її під забудову ОК «ЖБК «Триес».

У суді військова прокуратура наголошувала, що ця земля не могла бути передана під забудову, тому що не було законно змінено її цільове призначення, а саме, що вона відноситься до категорії земель оборони.

Суд відмовив військовій прокуратурі у позові, аргументуючи це тим, що теперішній власник землі не вчиняв правопорушень, а всі порушення закону відбулися раніше.

Діяльність ТОВ «Сфера СТС» зараз припинена. До числа засновників цього підприємства входять декан міжнародної освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Ігор Тюпа, генеральний директор харківської корпорації «Мостінвест» Олександр Садич та Назар Чорний.

Водночас серед підписантів фірми є юрист Артем Самородов. Він був адвокатом колишнього директора КП «Харківський метрополітен» Сергія Мусєєва, коли той намагався повернутися на посаду. Крім того, працював в Головному юридичному управлінні ХОДА часів михайла Добкіна.

Нещодавно кандидатуру Самородова подавали на посаду заступника керівника обласної фіскальної служби, але вона не була затверджена, також як і кандидатура Михайла Гагаркіна на керівництво у цій службі.

Щодо ОК «ЖБК «Триес», то він належить Юрію Нікельбергу, Олегу Шульзі та Олександру Стаматіну.

Останній є сином теперішнього керівника КП «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна та віце-мера Харкова, юристки Марини Стаматіної.