Суд дозволив «Київміськбуду» віддати фірмі дружини директора «Київміськбуду» 2 гектара в Козині без рішення Київради
02.06.2015   //  

Господарський суд м.Києва визнав за ТОВ «Лісоргбуд» право оренди 1,95 га за адресою 33 км Столичного шосе. Про це свідчить рішення суду від 28 квітня.

У 2003 році Київрада передала ділянку в оренду дочірньому підприємству «Екос» АТ ХК «Київміськбуд» для експлуатації та обслуговування бази відпочинку «Конча-Заспа».

У вересні 2013 року «Лісоргбуд» купив у «Київміськбуду» базу відпочинку і вирішив оформити оренду на себе.

ДП «Екос» «Київміськбуду» у жовтні 2013 року дало згоду на припинення права користування земельною ділянкою у зв’язку з відчуженням нерухомого майна.

Далі «Лісгорбуд» звертався до Київської міської ради щодо передачі йому землі в оренду, але ані відмови, ані жодної іншої відповіді не отримав.

Суд вирішив, що оскільки земля вже була надана в користування у 2003 році, то оформлення права оренди для «Лісоргбуд» може відбуватися без прийняття рішення Київрадою, а внаслідок набуття права власності на нерухоме майно.

Таким чином, йдеться не про припинення договору оренди земельної ділянки, а переуступку права користування землею «Київміськбудом» на користь ТОВ «Лісоргбуд».

Зі свого боку Київрада повідомила, що редакція договору, запропонована ТОВ «Лісоргбуд» не відповідає законодавству, бо передбачає річну орендну ставку в розмірі 1,5% від нормативно-грошової оцінки. Тоді, як чинний Податковий кодекс встановлює розмір річної орендної ставки за використання земельної ділянки на рівні від 3% до 12% від нормативно-грошової оцінки.

Однак суд доводи Київради не прийняв. Розмір річної орендної ставки 1,5% зафіксований у чинному договорі. Йдеться не про укладення нового договору оренди, а внесення змін до вже існуючого в частині заміни орендаря, а інші умови залишено без змін. Тому Київрада має право звернутись до «Лісоргбуд» щодо зміни орендної плати або змінити її в односторонньому порядку, як це дозволено договором.

Фірма «Лісоргбуд» була у серпні 2013 року, тобто за місяць до відчуження майна «Київміськбуду». Зараз нею володіють Павло Решетнік (20%), Андрій Бондарец (20%), Лариса Ільченко (20%, Світлана Кулакова (40%). Донедавна співвласницею фірми значилась Ніна Чухлеб. Журналісти «Слідство Інфо» днями повідомили, що Чухлеб – дівоче прізвище дружини Ігоря Кушніра, голови правління «Київміськбуду». Після оприлюднення цієї інформації частка пані Чулеб була переоформлена на Кулакову.