Прокуратура не змогла забрати земельну ділянку у фірми, що без дозволу вирубала парк на Дарниці
02.06.2015   //  

Вищий господарський суд відмовив прокуратурі Києва в позові про розірвання договору з ТОВ «Галеон» про оренду земельної ділянки 0,87 га на Броварському проспекті в столиці.

Таке рішення суд прийняв 27 травня.

Договір оренди з «Галеоном» був укладений ще в 2007 році. За ним фірмі на десять років в оренду передавалася ділянка (кадастровий номер 8000000000:66:099:0042), вартість якої оцінювалася в 30 млн грн. За договором, на ділянці підприємство мало побудувати спортивний комплекс з закладами громадського харчування.

У лютому 2014 року прокуратура звернулася в суд з вимогою розірвати договір оренди з «Галеоном». В позові було сказано, що у ході перевірки із залученням Департаменту земельних ресурсів КМДА з’ясувалося, що забудова ділянки не було розпочата. Більш того, всупереч умовам договору, навіть не була розроблена проектно-дозвільна документація.

Господарський суд Києва позов задовольнив, але фірма подала апеляцію на це рішення і виграла її.

В ході розгляду справи Вищий господарський суд з’ясував, що за угодою з Київрадою «Галеон» повинен був почати будівництво не пізніше, ніж через три роки після держреєстрації договору оренди. Невиконання цього положення є підставою для розірвання договору. Але фірма доводила, що вона намагалася виконати договір. Наприклад, в 2008 році звернувся до Головного управління містобудування та архітектури у місті Києва для погодженням будівництва. Хоча необхідні для цього документи фірма узгодити не змогла.

В «Геліоні» також заявили, що на невиконання ними зобов’язань вплинула економічна криза 2008 року, і саме вона три роки не дозволяла три роки стабільно працювати як фінансовій системі країни в цілому, так і підприємству зокрема. А з 2013 року «Галеон» почав роботи на ділянці. Наприклад, «Галеон» замовив робочий проект будівництва та намагався через суд виключити ділянку з території зелених насаджень.

Ці аргументи були взяті раніше до уваги апеляційним судом, тепер вони лягли в основу рішення Вищого господарського суду, який не побачив порушень умов договору з боку ТОВ «Галеон».

Засновником ТОВ «Галеон» є Лідія Шевченко. Вона стала власницею фірми в 2009 році, до цього компанія належала Володимиру Ясковцю і Олегу Харченко.

Лідія Шевченко також є співвласницею ТОВ «Ресторанний комплекс» та ТОВ «Рінвєст», засновниками яких виступають її родичі. Також Шевченко зазначена як єдиний засновник ТОВ «Сан Стоун», ТОВ «Будремком плюс», ТОВ «Іда-Кєв», ТОВ «Абсолют спорт». У всіх цих підприємствах, які мають різні адреси реєстрації, Шевченко виконує і функції керівника.

ТОВ «Галеон» стало публічно відоме після вирубання дерев в столичному парку ім Малишка. Після цього скандалу мер Києва Віталій Кличко пригрозив відповідальністю фірмі, що орендує ділянку, а Шевченко навіть викликали на допит в міліцію.