Торговці смертю з «Вектор-фарми»
28.05.2015   //  

tablМОЗ віддав 52 мільйони фірмі, яка так і не привезла ліки для ВІЛ-інфікованих, зате подала позов проти міністерства, а потім змінила назву, директора, власника і пішла у самоліквідацію.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зробив сенсаційне повідомлення: ліки для ВІЛ-інфікованих в Україні не з’явились через фірму, яка зірвала поставку. Тобто вже за кілька тижнів у пацієнтів раптово зникне єдине, що тримає їх на цьому світі.

Сенсація прозвучала на засіданні уряду, чим одразу скористався Арсеній Яценюк, який вирішив себе показати «залізним прем’єром». Ситуація справді напрошувалась для піару. Тільки-от, якщо копнути глибше, то Яценюк мав би відшмагати не тільки найближче оточення, а й себе у тому числі.

Отже. У грудні 2014 року ТОВ «Вектор-фарма» виграла тендер МОЗ і відразу отримала 52,65 млн грн. передплати для закупівлі індійських препаратів ламівудін /зидовудін и ефавіренц. Представники МОЗу дозволили фірмі поставку протягом 180 днів з дня передплати.

І ось ці півроку пройшли, препарати вже давно виготовлені, але в Україну їх не везуть, бо «Вектор» не заплатив індусам. Більше того, фірма-постачальник за словами Квіташвілі, не виходить на зв’язок з міністерством… і виробником. Відтак міністр попросив правоохоронців допомогти розібратись в ситуації.

Саме тоді Арсеній Яценюк металевим голосом попросив голову МВС Арсена Авакова знайти фірму і «допомогти» їй виконати свої зобов’язання. Крім того – знайти заступника міністра, який підписував контракт і запитати, «у якому він був стані при підписанні». Також він попросив Квіташвілі створити план «Б» для уникнення таких ситуацій у майбутньому.

Промову Яценюка ми сприйняли так, як можна сприймати цинічні промови. І хоч «Наші Гроші» не є правоохоронним органом, але можемо доповнити картину кількома деталями, які допоможуть нашим читачам розібратись в ситуації і зрозуміти, як уникати таких ситуацій у майбутньому.

Насправді Квіташвілі мав би знати, що 7 травня «Вектор-фарма» подала до суду позов проти МОЗу з абсолютно нахабною вимогою: збільшити вартість угоди на поставку ліків для ВІЛ-інфікованих через зростання курсу долару у порівнянні з груднем 2014 року.

Нахабство полягає у тому, що фірма отримала тоді всю суму по передплаті і була просто зобов’язана відразу перерахувати її виробнику по тодішньому курсу. Але комерсанти з якихось причин цього не зробили  і тепер почали довгу судову волинку, яка може тягнутись роками, а контракт так і не буде виконано.

Мало того. Виявилось, що «Вектор-фарма» – вже не «Вектор-фарма». Після позову до суду фірма змінила назву на «Фіоліс трейд лтд», директором тепер є Володимир Володимирович Молчанов, а новий власник – лондонська фірма «Фіоліс трейд лтд», кінцевим бенефіціаром якої вказано таку собі Інну Руденко з містечка Острог на Рівненщині.

(Вже після здачі статті стало відомо, що компанія “Фіоліс трейд лтд” почала процедуру ліквідації).

Будучи ще «Вектор-фармою», фірма тендерила у МОЗі сотні мільйонів за часів Януковича. Тодішній голова Держкомпідприємництва пов’язував її з головою тендерного комітету МОЗ тих часів Романом Богачовим та екс-радником міністра МОЗ Дмитром Підтуркіним.

Формальних доказів Бродський не публікував. Але є враження, що при бажанні їх можна легко отримати чи спростувати. Річ у тім, що директором фірми був Сергій Копилов, який раніше працював директором ПрАТ «Фармація-2000»,  яке через ПП «Ян» належало відомому фармацевту Павлу Жебрівському. Згодом вони розійшлись, і, кажуть, не в найкращому гуморі. Але сьогодні Жебрівський очолює антикорупційне управління Генпрокуратури, відтак має і ресурс, і розуміння того, що робити, аби Копилова знайшли для розмови про справжніх власників фірми.

У свою чергу сам Підтуркін повідомив “Нашим Грошам”, що вже виграв суд проти видання Бродського “Обозреватель”, яке поширювало цю інформацію. І вказав, що дружина першого засновника “Вектор-фарми” Віктора Кіптика нині працює в секретаріаті Кабінету міністрів в управлінні протоколу.

Але це деталі. Головне – причини цієї ситуації. До виникнення якої долучився і Яценюк.

У далекому лютому 2014 року Арсеній Петрович воцарився у прем’єрському кабінеті на Грушевського. Міністром охорони здоров’я тоді став неважливо хто, оскільки компетенції та адмінресурсу у назначенця було нуль цілих нуль десятих. Закупівлями препаратів МОЗу був поставлений рулювати перший замміністра Руслан Салютін. Ставленик нардепа Миколи Мартиненка, сірого кардинала яценюківського «Народного фронту».

Мартиненко зараз більше відомий по карній швейцарської прокуратури щодо зловживань у «Енергоатомі». А рік тому він якраз гримів більше по медицині.

Гримів тому, що Салютін зробив абсолютно все, аби зірвати закупівлі МОЗу. Він як голова тендерного комітету мав вчасно підписувати купи документів. Однак: то він на лікарняному, то у відпустці, то вийшов з кабінету, то зайшов у туалет… Перший тендер МОЗ провів лише у серпні, коли громадськість почала пікетувати Кабмін.

Причини затягування були зрозумілі – нова влада домовлялась з постачальниками про свої умови. Постачальники тягнули гуму, аби влада була поступливіша. Зрештою дозатягувались до того, що ліки в країні банально закінчились. І влада погодилась їх купувати на принизливих умовах, аби у лікарнях не почався масовий мор.

Ось так на світ тоді і з’явилась урядова постанова за підписом Яценюка, яка дозволила МОЗу робити передплату за умови 180-денної відстрочки поставки ліків. І на авансцену вийшла «Вектор-Фарма» – фірма з боєм і канонадою натендерила 226 мільйонів гривень, що відразу вивело її на 4 місце серед півсотні постачальників МОЗу.

Також варто відзначити, що при зміні влади у МОЗі змінюються топ-керівники. Але середній склад залишається той самий. І середній склад, який і веде всю звітність і бухгалтерію, не міг не знати, що «Вектор-фарма» не є надійним постачальником. Наприклад, у 2013 році фірма на три місяці затягнула поставку катетерів, пославшись на ураган у Мексиці. Зрештою вона була за це оштрафована на мільйон у суді у березні 2015 року.

Але кому від цього легше, якщо фірма в цей час вже зникла з радарів і МОЗу, і постачальників.

Отже закріпимо матеріал. За кілька тижнів ВІЛ-інфіковані України залишаться без препаратів, бо МОЗ через бездарну урядову політику віддало підряд пройдисвітам з попередньої влади.

Ось і казочці кінець, і прем’єр – не молодець.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»