Чи варта велодоріжка з Троєщини до Хрещатика 41 мільйону? (фото)
26.05.2015   //  

Маємо 41 мільйон гривень на 22 кілометра велодоріжки з Троєщини до Хрещатика. Це 1,9 мільйони за кілометр, які освоять комунальні шляховики.

Спробуємо порівняти це з будівництвом нової дороги V категорії, яка найближче підходить за параметрами – така автодорога має ширину 4,5 метри і є третьою за популярністю в Україні, таких у нас 11% від усіх доріг. Всі інші категорії асфальтованих доріг є ширшими.

5 категорія

У чистому вигляді порівняти, на жаль, неможливо. Велодоріжка у різних місцях матиме ширину від 1,5 до 3 метрів. І далеко не на всіх ділянках буде вкладатись нове асфальтове полотно. Місцями полосу для велосипедистів просто відкреслять фарбою від діючої дороги, поставлять дорожні знаки та освітлювальні стовпи. Десь доведеться розібрати частину тротуару. Десь велодоріжку прокладуть на місці газонів з деревами.

Але у будь-якому разі немає нічого надзвичайного у цьому будівництві. Тож будемо виходити з тези, що будівництво такої велодоріжки має бути дешевшим від будівництва вдвічі ширшої нової дороги, яка теж має бути оснащена дорожніми знаками та освітленням.

Від державних шляховиків маємо дані про вартість будівництва доріг ще від довоєнного 2013 року. Тоді будівництво дороги V категорії оцінювалось у $0,3 млн.

А зараз маємо велодоріжку за $0,09 млн. Вона втричі дешевша від вдвічі ширшої автодороги.

Просто зафіксуємо цей факт для історії. Бо нам не вдалось знайти жодних даних про вартість будівництва інших велодоріжок у Києві.

Ну і попросимо оцінити технічне завдання на це будівництво фахівців, які безперечно читають «Наші Гроші». Чи варте ДКТ на велодоріжку Троєщина-Хрещатик 41 мільйону?

Блог від: Юрій Ніколов