Заступник Кличка з допомогою Льовочкіної запустив схему привласнення 9 гектарів Жукового острова
22.05.2015   //  

Житлово-будівельний кооператив «Совські ставки», який близький до заступника мера Києва Павла Рябікіна, та фірма і банк з орбіти Юлії Льовочкіної створили схему, яка має їм допомогти отримати у власність 9 га муніципальної землі Жукового острова.

Про це йдеться в сюжеті Марії Землянської в телепрограмі «Слідство. Інфо».

У 2002-2003 роках Київрада віддала більше 15 га землі Жукового острова в оренду фірмі «Зелений порт», 50% якої належить заступнику міського голови Києва Павлу Рябікіну. На частині з орендованої землі згодом виріс яхт-клуб «Маячок». Іншу частину ділянки за згодою сторін в 2010 році було передано житлово-будівельному кооперативу «Совські ставки». Зв’язок ЖБК з фірмою «Зелений порт» особисто журналістам підтвердив Рябікін.

На початку квітня 2015 року за позовом столичної прокуратури Господарський суд Києва визнав рішення Київради незаконним і зобов’язав ЖБК «Совські ставки» повернути ділянки на вул. Лютнева, 58-А та 58-В.

Але відсуджена прокуратурою земля сьогодні закладена в банку «Кліринговий дім». В іпотечному договорі між банком та ТОВ «Квентал Сервіс» ЖБК «Совські ставки» виступили майновим поручителем, а предметом іпотеки стали 9 га Жукового острова, які оцінили в 164, 76 млн грн.

По договору «Квентал Сервіс» отримало від банку ліміт поновлювальної кредитної лінії у сумі 116,10 млн грн. Фірма має повернути ці гроші до серпня цього року. Якщо цього не відбудеться, власником спірної землі стане банк. А практика свідчить, що після такої схеми державі відсудити ділянку вже не вдасться.

Засновником ТОВ «Квентал сервіс» є кіпрська компанія «Герсе Інвестментс лімітед». Її директор – Мерілена Міхана. Вона ж є директором іншої кіпрської фірми – «Банта агрікалчерал інвестментс лімітед». Остання є власником акцій «Миколаївського комбінату хлібопродуктів», головою наглядової ради якого певний час була народний депутат Юлія Льовочкіна – сестра екс-голови адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Сама Льовочкіна спростовує  свої зв’язки з «Квентал Сервіс».

При цьому Льовочкіна є співвласницею згаданого банку «Кліринговий дім», у власність якого можуть перейти 9 га землі Жукового острова.