Син Богатирьової відвоював в судах шматок острова під Києвом вартістю до мільйона доларів
22.05.2015   //  

Син екс-міністра охорони здоров’я Ігор Богатирьов залишається власником 0,46 га землі на острові в селі Плюти під Києвом. Про це свідчить витяг з реєстру майнових прав.

У 2007 році Українська міськрада Обухівського району прийняла рішення, на підставі якого чотирьом громадянами видано держакти власності на земельні ділянки площею 2,70 га. Ці ділянки розташовані на острові та у прибережній захисній смузі річки Козинка.

У 2010 році Ігор Богатирьов придбав кілька цих ділянок загальною площею 0,54 га. З них 0,46 га – для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та 0,08 га для сінокосіння.

Сьогодні на острові знаходиться котеджне містечко закритого типу. Вартість ділянок в ньому складає $18 тис за сотку.

25 листопада 2014 р. Обухівський районний суд витребував на користь держави земельну ділянку площею 0,46 га як таку що належить до земель водного фонду і не може перебувати у приватній власності. Проте в лютому цього року Ігор Богатирьов подав апеляцію і виграв її.

Суд виходив з того, що землевпорядна документація щодо цих ділянок пройшла державну експертизу, яку прокурор не спростував.

Прокурор посилається на акт Державної інспекції сільського господарства в Київській області і лист ДП «Київгеоінформатика». Вони визначають, що станом на 2014 рік ці землі є островом, оскільки омиваються річкою Козинка та каналом, що з’єднується з річкою.

Маєток БогатирьоваВідповідно до висновку Обухівського міжрайонного управління водного господарства від 24.05.2007, спірні ділянки не є землями водного фонду, а лише межують з такими.

На картах «Держгідрографії» станом на 2007 рік відсутній канал, що омиває спірні ділянки. Канал до річки Козинка може бути як природнім, так і штучним. У матеріалах суду немає доказів, що цей канал існував у 2007 році.

Крім того, апеляційний суд звернув увагу, що Ігор Богатирьов набув власності на землю на за рішенням міськради, а за договорами купівлі-продажу, був добросовісним набувачем майна. Держакти колишніх власників не оспорювалися і є чинними.

Також на прохання Богатирьова, суд зняв з ділянки арешт, який було накладено ще в вересні минулого року для забезпечення позову.

За даними реєстру майнових прав, на ділянці знаходиться житловий будинок площею 475 кв.м., гостьовий будинок майже 402 кв.м., будинок охорони, господарські будівлі, навіси і альтанки.

З жовтня минулого року екс-мінстр охорони здоров’я Раїсу Богатирьову перебуває в розшуку за підозрою у розкраданні 6,5 млн грн. у 2012 році на закупівлях ліків та медобладнання. У квітні суд заочно заарештував Богатирьову. Відомо також, що суд арештував квартири і будинки Раїси Богатирьової та її чоловіка.