Ахметов розіграв 120 мільйонів для львівських шахтарів, піднявши ціни на вагонетки у п’ять разів
12.05.2015   //  

ДП «Львіввугілля» 30 квітня за результатами тендерів уклало угоди з ПАТ «ПАТ «Криворізький завод гірничого обладнання» на закупівлю устаткування на загальну суму 120,13 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено стругову установку (52,44 млн грн), кріплення посадочне (44,80 млн грн), конвеєр скребковий (4,64 млн грн) і конвеєр стрічковий (15,70 млн грн). Також у заводу закуповують 50 шахтних вагонеток ВГ-2,5 по 59 тис грн. за штуку.

Єдиним акціонером ПАТ «Криворізький завод гірничого обладнання» у є кіпрська компанія «Ukrainian Machine Building Holding Limited» (UMBH) з групи Ріната Ахметова.

Нагадаємо, у 2012 році Макіїввугілля» придбало у іншої компанії Ахметова ПАТ «ТК «Гірничі машини» такі ж вагонетки ВГ-2,5 по 13 тис грн. за штуку, тобто в п’ять разів дешевше від нинішньої ціни. З того часу ціни в Україні піднялись значно менше. Наприклад долар подорожчав менше ніж втричі (з 8 до 21 грн.), бензин втричі.

Єдиним конкурентом на тендері львівських шахтарів було ТОВ «Компанія «Гірничі машини», що має таку ж назву як машинобудівельний холдинг Ахметова. Ця фірма належить панамському офшору «Севард трейдінг інк. (Sevard trading inc.)». Директором ТОВ записана Юлія Рибалка, також відома як бухгалтер холдингу «Гірничі машини» Ахметова, нині в звітності на SMIDA значиться контактною особою ПрАТ «НВК «Гірничі машини».

Ці фірми вже не вперше розігрують тендер: у грудні Криворізький завод за такою з схемою отримав замовлення від «Селидіввугілля» на постачання шахтного обладнання вартістю 14,54 млн грн., у січні 3,70 млн грн. на те саме для «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1».