В Харкові не змогли поламати кооперативну схему відчуження землі через партнерів Кернеса і Добкіна
06.05.2015   //  

Господарський суд Харківської області відмовив прокуратурі в задоволенні позову про повернення в комунальну власність земельної ділянки в Харкові площею 10,6 га, яка належить обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Бархани».

Про це сказано в рішенні суду від 15 квітня 2015 року.

В лютому 2010 року Харківська міська рада безкоштовно передала у власність ОБ «ЖКХ «Бархани» 10,6 га землі для будівництва та подальшої експлуатації на вул. Тополина. Але в кінці лютого 2015 року прокуратура звернулася до суду, вимагаючи скасувати це рішення міськради та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури відмічається, що «Бархани» отримали землю з порушення Земельного та Житлового кодексів.

В той же час представник міськради на суді заявив, що у ході створення кооперативу не можливо було дотриматися норм Житлового кодексу, оскільки були відсутні передбачені цим документом виконкоми міських рад народних депутатів та районні (міські) комітети комсомолу. А тому слід керуватися не нормами Житлового Кодексу, який діє в Україні з часів Радянського союзу, а законом «Про кооперацію». А в цьому випадку засновники кооперативу не повинні були відповідати всім нормам, які до них висуває кодекс. А саме, стояти на обліку як особи які потребують поліпшення житлових умов. Достатньо, що вони попадають під критерії осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

На твердження прокуратури, що «Бархани» – обслуговуючий кооператив, в міськраді заявили, що він веде будівельні роботи, а значить за напрямом своєї діяльності є житлово-будівельним.

В свою чергу представник кооперативу на суді заявив, що прокурором було пропущено строк на подання заяви. Адже з моменту передачі харківськими депутатами землі у власність «Барханам» пройшло більше трьох років.

Суд погодився, що строк подачі позову минув. А на заяву прокуратури, що нові обставини справи їй стали відомі тільки в лютому цього року суд заявив, що на згаданому засіданні міськради в 2010 році був присутній представник прокуратури.

ОК «ЖБК «Бархани» було створено в кінці січня 2010 року, за місяць до того, як міськрада передала кооперативу 10,6 га землі. Його засновниками є Олександр Коровкін, Олександр Тімій та Андрій Шаптала. Вони також виступають в ролі засновників ще близько десятка схожих кооперативів. В одному з них – в дачному обслуговуючому кооперативі «Дачний обслуговуючий кооператив «Вереск» партнеркою Шаптали раніше була дружина екс-губернатора Харківщини Михайла Добкіна – Алла Добкіна. Шаптала сьогодні займає посаду комерційного директора комунального підприємства «Центральний парк культури і відпочинку ім Горького», а Коровкін має спільний бізнес з оточення мера Харкова Генадієм Кернесом.

Наразі не відомо, скільки землі отримали кооперативи, засновниками яких стали власники ОБ «ЖБК «Бархани». Але в прокуратурі Харківської області заявили, що станом на квітень за схожою схемою обслуговуючим кооперативам в Харкові було відведено 900 га землі на 4,3 млрд грн.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тому засновники більшості житлово-будівельних кооперативів реєструють їх як обслуговуючі. І хоча такі організації не мають права на безкоштовне позачергове отримання землі, міські ради виділяють їм ділянки по всій Україні.

Відповідно до податкової декларації з плати за землю ОК «ЖБК «Бархани» за 2014 рік нормативно-грошова оцінка 1 кв. м. їх земельної ділянки складає 622,01 грн. Таким чином, міськрада передала безкоштовно обслуговуючому кооперативу землі на 65 млн грн.