Держзавод купив вибухівку у фірми менеджерів Бойка і Кауфмана на 28 мільйонів по неймовірній ціні
27.04.2015   //  

Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Імпульс» Сумської області 9 квітня уклало угоду з ТОВ НВП «Зоря» на постачання вибухівки на 27,96 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 420 тонн тротилу лускованого марки Б з температурою застигання не менше 79,4 градусів С по 66 576 грн./т. Торги проведено за переговорною процедурою, бо раніше було двічі відмінено відкриті торги.

Останній раз у «ВДЗ» публікувались дані про закупівлю тротилу шосткінським заводом у 2012 році. Тоді його було придбано у Рубіжанського казенного хімічного заводу «Зоря» по 18 480 грн./т, тобто у 3,6 раза дешевше.

Відтоді жоден товар в Україні не дорожчав так стрімко. Долар виріс у 2,9 раза, газ для промисловості подорожчав вдвічі.

Директором ТОВ НВП «Зоря» (м. Рубіжне Луганської обл.) є Олександр Чернецов. Він був головним інженером Рубіжанського казенного заводу «Зоря», яким раніше керував екс-міністр енергетики Юрій Бойко. Крім того, Чернецов керував Рубіжанською міською організацією Республіканської партії, яку очолював Бойко.

Наразі Юрій Бойко є народним депутатом і очолює парламентську фракцію партії «Опозиційний блок».

НВП «Зоря» у 2010 році заснував Айдин Абдурашитович Айсін, який тоді був заступником директора по фінансам та економіці «Укртрансгазу», підконтрольного тодішньому міністру енергетики Юрію Бойко. Згодом Айсін став віце-президентом «Енергоатому», а «Зорю» було перереєстровано на кіпрську «Зеріфо венчерз лтд». Кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) підприємства вказано кіпріотів Ніколета Гарофіта Ангонас та Тасос Пантелі.

Пантелі відомий як опосередкований власник частки ПАТ «Фінбанк» через фірму «Вертекс Юнайтед». Акціонерами банку та співвласниками ТОВ «Вертекс Юнайтед» є одеські бізнесмени Борис Кауфман та Олександр Грановський. У 2014 році менеджер по зв’язкам з громадськістю цієї фірми повідомив «Нашим Грошам», що «Вертекс» «управляет активами Бориса Кауфмана и Александра Грановского».

Нагадаємо, за часів президентства Віктора Януковича Кауфман і Грановський стали одними з найвпливовіших бізнесменів регіону, отримали контроль на одеським аеропортом, який їм вдалось зберегти і при президенті Петру Порошенку.