Суд залишив приватній фірмі керівника «Укроборонекспорту» лісопильню, куплену під час підозрілого банкрутства «Укрвійськбуду»
24.04.2015   //  

Прокуратура не змогла повернути ДП Міністерства оборони «Укрвійськбуд» будівлю лісопильного цеху у смт.Пісківка Київської області. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Київської області від 2 квітня.

У 2003 році вбудівлю площею 2994,9 кв.м. придбало ТОВ спільне Українсько-Російське науково-виробниче підприємство фірма «Параллакс». Раніше це майно перебувало у державній власності і в господарському віданні ДП «Укрвійськбуд». У зв’язку з банкрутством останнього майно було продано.

Заступник прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері у позовній заяві стверджує, що відчуження спірного нерухомого майна відбулося всупереч законодавству, оскільки процедура банкрутства в подальшому була визнана фіктивною. Також прокурор зазначив про недотримання конкурсного порядку відчуження державного майна.

Однак суд визнав твердження прокурора необґрунтованими і в позові відмовив.

Відчуження майна відбувалось відповідно до плану санації ДП «Укрвійськбуд». Продаж здійснено на конкурентних засадах – через біржу.

Суд тлумачив постанову Київського апеляційного госпсуду від 31.10.2007 р. так, що провадження у справі про банкрутство було припинено, тому що «Укрвійськбуд» розрахувався з усіма конкурсними кредиторами, а не тому, що банкрутство було фіктивним.

Суд спирався на оцінку цієї постанови Вищим госпсудом від 29.01.2008 р. Водночас відомо, що в жовтні 2014 року Київський апеляційний суд давав інше роз’яснення цієї постанови. Згідно з його висновком, у 2007 році було встановлено факт фіктивності банкрутства ДП «Укрвійськбуду», що унеможливило розгляд справи про банкрутство по суті, зокрема, в частині встановлення розміру погашення заборгованості перед кредиторами.

НВП «Параллакс» володіють Анелія Вадзінська і Володимир Казадой, керівник ДП «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Укроборонекспорт». Державний «Укроборонекспорт» Казадой очолює з 2006 року.