У фірми забрали озеро під Києвом, яке районні чиновники віддали в оренду без погодження Кабміну
20.04.2015   //  

Суд скасував ТОВ «Центр Дозвілля «Лісне Ранчо» договір оренди на озеро площею близько трьох гектарів. Про це йдеться у рішенні Київського апеляційного госпсуду.

Згідно з матеріалами судової справи, навесні 2013 р. Києво-Святошинська РДА видала розпорядження про передачу «Лісному Ранчо» в оренду водного об’єкту в с. Лісне Шпитьківської сільської ради Києво-Святошинського району. Озеро площею 2,75 га фірма орендувала на 25 років з цільовим призначенням – для риборозведення, виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, а також у лікувальних і оздоровчих цілях. Відповідний орендний договір було підписано 19 березня.

л_сне рачоУ жовтні 2014 р. ДП «Чайка», на землях котрого (на правах постійного користувача) знаходиться озеро, подало до суду. Держпідприємство стверждувало, що РДА не мало повноважень розпоряджатися об’єктом, оскільки вказане озеро є водним об’єктом загальнодержавного значення, а Кабінетом Міністрів України не визначено чіткого розподілу повноважень щодо передачі таких озер в оренду.

Однак суд першої інстанції відмовив, опираючись на те, що розподіл повноважень справді здійснює КМУ, проте ані в Кодексі, ані в будь-якому іншому нормативно-правовому акті не прописана ні така процедура, ні її обов’язковість.

Тоді апеляційну скаргу з вимогою визнати незаконним та скасувати розпорядження РДА та визнати недійсним договір подав заступник Генерального прокурора, наполягаючи на тому, що дозвіл від Кабміну таки є обов’язком, а РДА його не запитувало й відповідно не отримувало, а значить перевищило свої повноваження.

Апеляційний суд прийняв доводи прокуратури й постановив розпорядження скасувати,а  договір розірвати.

Власниками «Лісового Ранчо» є Дмитро Слоквенко і Тетяна Стоян. Поблизу орендованого озера фірма розбудувала «Центр дозвілля «Лісне Ранчо» – базу відпочинку з дерев’яними будиночками.