«Донбасенерго» оточення Януковича позичило 120 мільйонів у фонду, який ховає звітність (додано)
19.04.2015   //  

(додано дату угоди)

ПАТ «Донбасенерго» 16 лютого за результатами тендеру акцептувало пропозицію ТОВ «Фінансова компанія «Артфін» на послуги з надання інвестиційних коштів у вигляді довгострокової відновлювальної кредитної лінії з лімітом заборгованості не більше 20 млн грн. та загальним лімітом кредитування 120 млн грн. Остаточно угоду було укладено 18 березня. Про це повідомляється у «Віснику держаних закупівель».

Початково «Донбасенерго» планувало відкрити дві кредитні лінії, загалом на 722,36 млн грн. Однак через недостатню кількість учасників торги по лоту на 602 мільйони скасували, тендер відбувся лише по другому лоту на 120 мільйонів.

Фірма «АртФін» була заснована у листопаді 2012 р., і спочатку називалася «Фінансова компанія «Саф-Трейд». Її власниками були Ігор Алексєєв та В’ячеслав Котов.

Наразі «АртФін» записаний на ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» (99,99%) та директора Сергія Івановича Сухого (0,01%).

Фонд «Гратіс» був заснований у Києві в 2012 р., перша адреса – Сосюри 6, кв 303/2, перший директор – Тетяна Скрипка. Це адреса масової реєстрації: з 2011 р. з припискою в цій квартирі й зі Скрипкою в якості директора було створено понад 40 недеверсифікованих фондів. Попри те, що всі вони є акціонерними товариствами – жодної інформації про більшість з них на SMIDA немає. Щодо «Гратісу», то відомо, що першим власником була записана КУА «Інвестиційні партнери» Андрія Журжія, нині народного депутата від «Самопомочі». Хто є власником насьогодні – невідомо.

З даних ЄДРПОУ відомо тільки, що фірми приписана в Києві, а очолює її Максим Павлович Барков. Донеччанин з таким ПІБ відомий як керівник спочатку Кальміуського, потім Куйбишевскього відділень «Промінвестбанку» в Донецьку.

Щодо директора «АртФіна», Сергія Сухого, то людина з таким ПІБ очолювала філію того ж «Промінвестбанку» в Макіївці. Власником «Промінвестбанку» є російський державний Внєшекономбанк.

Єдиним конкурентом «Артфіну» з різницею в 1,20 млн грн. було ПАТ «Український інноваційний банк».