Мерії Харкова не вдалося стягнути мільйон з підприємця за користування землею
17.04.2015   //  

Харківська міська рада не змогла відсудити в підприємця земельну ділянку і стягнути 1,07 млн грн. доходу за її використання. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 1 квітня.

Йдеться про ділянку площею 0,43 га по вул. Плитковій, 1. На ділянці знаходяться нежилі приміщення площею 769,10 кв.м, які є власністю підприємця – Бородай В.С. Щодо землі, то вона не була придбана і не орендувалася, а залишалася власністю громади міста.

Харківська міська рада звернулася з позов про повернення їй цієї ділянки, а також стягнення з власника приміщень 1,07 млн грн. доходу отриманого від використання безпідставно набутого майна.

У грудні минулого року Госпсуд Харківської області у позові повністю відмовив. Зокрема з’ясовано, що підприємець з метою укладення договору оренди звертався до мера Харкова Геннадія Кернеса щодо затвердження проекту землеустрою спірної ділянки. Однак мерія передбачених законом дій не вчинила.

Враховуючи зв’язок ділянки та розташованої на ній будівлі, не можна стверджувати, що вона використовується безпідставно. Користування нерухомістю неможливе без користування земельною ділянкою. Недотримання порядку оформлення права на земельну ділянку, де розташована нерухомість, не може бути підставою для обмеження прав власника нерухомості.

З приводу стягнення 1,07 млн грн., що розрахована як орендна плата за 2011-2014 рр., то суд визнав вимоги Харківської міськради недоведеними. Плата може стягуватися тільки за наявності договору оренди, який сторони не уклали. Крім того, міськрада не підтвердила в суді розмір спірної ділянки та розрахунки заявленої до стягнення суми. Тому у позові було відмовлено.