Прокуратура не змогла забрати у фермера 38 гектарів, бо не довела, що 20 гривень за гектар оренди – це мало
16.04.2015   //  

Суд відмовився розривати договір оренди понад 38 гектарів фермерським господарством «Тімокс». Про це повідомляється у рішенні Господарського суду Хмельницької області за 31 березня.

У 2006 р. Білогірська РДА  видала розпорядження, яким передала фермерському господарству «Тімокс» в оренду земельні ділянки загальною площею 38,3 га, розташовані на території Кур’янківської сільської ради.

З цих земель 27,4 га складала рілля, 10,5 га – пасовище, решта – болото. Землю віддали в оренду строком на 25 років для ведення фермерського господарства.

Ріллю віддали в оренду по 20 грн./га, пасовища – по 10 грн./га. Таким чином загальна сума орендної плати за них була встановлена – 654 грн./рік. Щодо болота, то його домовилися здати в оренду загалом за 5,50 грн. на рік.

Районна прокуратура подала в суд з вимогою визнати розпорядження РДА недійсним, а договори оренди розірвати, оскільки адміністрація приймала рішення без проведення нормативної грошової оцінки землі – тобто в договорах оцінка вказана, але її розрахунок фактично не проводився. Крім того, на думку прокуратури, ставка орендної плати в договорах істотно занижена, оскільки має становити не менше 3% вартості землі.

Однак суд відмовся задовольняти вимоги прокуратури, оскільки остання, на його думку, не довела порушення законодавства та порушення інтересів держави. Суд зазначив, що законом передбачена переоцінка земель сільгосппризначення кожні 5-7 років, але ніде не зазначено, коли її повинні проводити – до чи після передачі в оренду. Окрім того вимоги до складання орендного договору дотримані – в них вказана певна сума, в яку оцінюється земля. Натомість прокуратура не надала належних доказів стосовно того, що орендна плата є заниженою.

Незмінним власником ФГ «Тімокс» є Іван Миколайович Ткачук, основний вид діяльності фермерського господарства – це вирощування зернових і технічних культур.