Скандал навколо хабаря за обухівську землю веде до оточення депутата Блока Порошенка
10.04.2015   //  

Посередником в передачі хабаря директору київської філії ДП «Укрспецзем» міг бути помічник народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Василя Яніцького В’ячеслав Тарнавський.

На опублікованих в Facebook міністром МВС Арсеном Аваковим фото вилучених правоохоронцями коштів першого траншу хабаря оприлюднено посвідчення радника голови відділу міжнародних відносин Державного агентства земельних ресурсів України В’ячеслава Володимировича Тарнавського.

11130620_817019691721472_1287337835_n

Людина з таким ПІБ раніше була відома як член партії «Реформи і порядок», а також голова фонду приватизації комунального майна Солом’янського району міста Києва. У 2006 р. Тарнавський обраний депутатом Солом’янської райради від «Блоку Кличка Пора-ПРП».

На сьогоднішній день людина з таким ПІБ відома як помічник народного депутата від БПП Василя Яніцького (на громадських засадах). Яніцький пройшов Раду по мажоритарному округу в Рівненській області, він балотувався по квоті «Солідарності».

Саме Тарнавський, за версією правоохоронців виступив посередником в передачі хабаря директору київської філії ДУ «Укрспецзем», яка вимагала 200 тис дол. за видачу свідоцтва на постійне користування 4 га землі в Обухівському районі.

«Отримала перші 100 000 $. Затримані на місці злочину (86 000 $), разом з посередником – радником Глави Госкомземагенства (14 000 $)», – написав Аваков.

На опублікованому фото посвідчення Тарнавського можна побачити, що воно підписано Людмилою Шемелинець, яка виконувала обов’язки керівника земельного агентства в останні місяці, поки 11 березня Кабмін не призначив головою реорганізованої служби Максима Мартинюка.

Саму Шемелинець в ЗМІ називають креатурою колишнього першого заступника голови агентства Артема Кадомського, звільненого за законом про люстрацію, так як був одним з керівників агентства ще з 2010 року.

В держземагентстві підтверджують затримання свого чиновника. «Співробітниками органів внутрішніх справ було затримано керівника регіонального відділення колишнього Держземагентства (що знаходиться в процесі реорганізації в Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру) за підозрою в хабарництві», – повідомила сьогодні прес-служба. Але на офіційному сайті агентства вказано, що київським регіональним відділення керує Дмитро Царьов.

Згідно планів реорганізації Держземагентства, його територіальні органи будуть приєднані до новоутвореного Держгеокадастру. А останній отримав положення про створення регіональних осередків тільки кілька тижнів тому.

Згадане ж Аваковим ДП «Укрспецзем» сьогодні перебуває в стані припинення, після відповідного наказу голови Держкомзему ще в 2013 році. Раніше ДП мало дві київських філії – міську та регіональну. Станом на кінець 2012 року головою київської філії ДП «Укрспецзем» була Валентина Яриш. Через процес ліквідації ДП інформація про сьогоднішніх керівників столичної філії підприємства у відкритих джерелах відсутня. Але, враховуючи, що мова йде про землі області, скоріше за все в повідомленні міністра згадується керівник регіональної філії. ЇЇ на кінець 2012 року очолювала Ніна Тарабій (Коваленко). В вересні 2014 році Мінюст вніс її до переліку оцінювачів, яких виключено з держреєстру оцінювачів.

Також міністр повідомив, що на причетність до даного злочину перевіряються керівники Держагенства в Київській області та однієї сільських рад області.

Згаданий вище керівник київського управління Дмитро Царьов отримав свою посаду лише в середині лютого 2015 року, а до цього останні роки був директором Департаменту контролю за використанням та охороною земель Держсільгоспінспекції України. Але уже скоро може її втратити, і не тільки через можливу причетність до корупції. Новопризначений керівник Держгеокадастру уже заявив про необхідність зміни всіх керівників управлінь в Київській області.