Суд змусив залізничників викупити у «прокладки» часів Януковича машину за 144 мільйони
09.04.2015   //  

ДП «Придніпровська залізниця» за рішенням суду зобов’язане достроково викупити у ТОВ «Прем’єр Лізинг» машину за 144,27 млн грн. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Дніпропетровської області від 27 березня.

Договір лізингу уклали 28 грудня 2012 року щодо машини щебенеочисної RM-80 UHR. За договором вартість машини складає 58,30 млн грн. Договір мав діяти до кінця 2020 року.

«Прем’єр Лізинг» звернулося до суду щодо розірвання цього договору і дострокового викупу машини Придніпровською залізницею, оскільки остання вчасно не сплачувала лізингові платежі. Станом на час подання позову було сплачено 19,64 млн грн.

Суд позовні вимоги задовольнив і визначив викупну вартість у розмірі 144,27 млн грн. Ця сума розрахована, згідно з умовами договору, у якому в тому числі була врахована зміна офіційного курсу долара. У даному випадку взято курс станом на 27.02.2014 – 30,01 грн/дол. і курс станом на 31.12.2012 – 7,99 грн/дол.

«Прем’єр Лізинг» застосував коефіцієнт коригування на курс долара, оскільки це передбачено договором, а крім того він брав позику у британської компанії «Burlesk Entertaitainment LLP» у розмірі $60 млн для придбання машини у виробника «ПАТ Старокраматорський машинобудівний завод».

ТОВ «Прем’єр Лізинг» в 2011 р. було зареєстроване на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на киянина Андрія Чернікова, який значиться засновником понині. У 2009 році Черніков очолював компанію «Укррослізинг», власність якої була оформлена на кіпрську компанію «Імпофірм Консалтінг Лімітед». Остання також виступала засновником ТОВ «Албента», близького до бізнес-групи народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Також «Прем’єр Лізинг» пов’язували з екс-президентом Віктором Януковичем.

У 2012-2013 рр. «Прем’єр Лізинг» отримав від структур Укрзалізниці замовлень на близько 27 млрд грн.

Позичальник коштів – лондонська компанія «Burlesk Entertaitainment LLP» створена у 2011 році двома сейшельськими компаніями «Confidell Equities Ltd» і «Delny United Limited».

Відомо, що у жовтні 2012 р. фірма «Burlesk Entertaitainment LLP» мала контракт з ТОВ «Аеропорт Хендлінг» на імпорт аеродромних тягачів. Власником «Аеропорт Хендлінг» тоді значився Олександр Кириченко з села Яськи Одеської області. Потім фірму переписали на офшор «Ейрпорт Девелопмент Солюшнз ЛТД» (Анґілья, Велика Британія).

«Аеропорт Хендлінг» пов’язують з бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським, яким приписують контроль над Одеським аеропортом.