«Чорноморнафтогаз» втратив контроль над останнім родовищем на користь екс-регіонала і людини Азарова
09.04.2015   //  

Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» втратило контроль над останнім газовим родовищем, яке залишилося у підприємства після анексії Криму Росією. Про це свідчать матеріали Єдиного судового реєстру.

5 березня 2014 року, в розпал окупації Криму «Чорноморнафтогаз» підписав договір про спільну діяльність з приватним акціонерним товариством «Пласт».

ПАТ «Пласт» внесло 71,64 млн грн., а «Чорноморнафтогаз» –  право на користування об’єктами Архангельського та  Стрілкового газових родовищ вартістю 47,76 млн грн.

Частка ПАТ «Пласт» склала 60%,  частка «Чорноморнафтогазу» – 40%.

У серпні 2014 року «Чорноморнафтогаз» подав до суду, щоб розірвати договір. У позові підприємство вказало, що документ був підписаний з порушеннями, оскільки був не узгоджений з Кабміном. Але в суді позивач вибудував свою позицію так, що тільки сприяв програшу у справі.

Як виявилося, з позовом звернувся перший заступник голови правління «Чорноморнафтогазу» Володимир Плечун. І саме його підпис стоїть під березневим договором із «Пластом».  Плечун діяв на підставі довіреності від тодішнього керівника підприємства Сергія Головіна, яка була дійсною до кінця 2014 року.

В липні 2014 року загальні збори акціонерів змінили керівництво «Чорноморнафтогазу», і Плечун був відсторонений від ведення судового процесу. Однак апеляційний суд держкомпанія програла, зважаючи, на те, що в ньому розглядались аргументи «Чорноморнафтогазу», подані для першої інстанції.

Вищий господарський суд  скасував рішення попередніх інстанцій. Однак 5 березня госпсуд  Київської області вирішив, що для розривання договору з «Пластом» усе-таки немає підстав.

Головний аргумент суддів полягав у тому, що, хоча Статут «Чорноморнафтогазу» і забороняє подібні угоди без дозволу НАК «Нафтогаз», однак в Статуті нічого не сказано про голову правління особисто. А Володимир Плечун, підписуючи договір, діяв від імені голови правління Головіна, який в той час був на лікарняному.

Власником ПАТ «Пласт» є народний депутат Олександр Онищенко, який входить до групи «Воля народу» Ігоря Єрємєєва. У попередньому депутатському скликанні Онищенко покинув фракцію «Партії регіонів» за декілька днів до укладання договору з «Чорноморнафтогазом».

За даними SMIDA, у грудні 2014 року 20% акцій ПАТ «Пласт» відійшло ТОВ «Новард Плюс» за рахунок зменшення акцій у кіпрського офшора «Остексперт лімітед». Засновником «Новард Плюс» є Констянтин Пивоваров, на якого, за даними «Української правди», після введення санкцій сім’я екс-прем’єра Миколи Азарова переписала частину власності.

Деталі щодо цієї справи – в  тексті “Наших грошей» «Остання скважина»