Скандальні годувальники солдатів-2/2. «Генерал-Єнакіївські»
07.04.2015   //  

 У рейтингу поки що не враховані результати останніх закупівель Міноборони. Нагадаємо, що згідно з укладеними 30 березня договорами «Єнакієвскі»  отримають левову долю грошей Міноборони за харчування солдатів протягом квітня-липня цього року у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Хмельницькій, Черкаській та Вінницькій областях  – понад 537,81 мільйонів гривень.

Решту підрядів так само традиційно отримали ТОВ «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківських» та ПП «Артек-Союз», тобто всі учасники Асоціацію харчових підприємств «Армія», а також ще один традиційний армійський постачальник – ТОВ «Авіка». Відпрацьована схема і цього разу не підвела. Всього незмінні годувальники отримають майже 1,1 мільярди гривень харчування армії протягом квітня-липня.

 

«Метсобстар-ХК» (474 млн грн.)

 ТОВ «Метсобстар-ХК» є клоном фірми «Оптукрпром-ВР». «Метсобстар», зареєстрований в Києві у вересні 2010 року, у 2011 році відзначився в ролі технічного оскаржувача армійських тендерів. Крім подачі скарги до АМКУ у лютому 2011 році на умови документації відкритих торгів щодо харчування солдатів, «Метсобстар-ХК» для надійності завалив суди купою аналогічних позовів. Синхронно скаргу до АМКУ подав «Візит» з «білоцерківських».

 В результаті армійці укладали неконкурентні договори із іншими фірмами «єнакіївських» – «Провідною продовольчою компанією ЗС» та «Оптукрпром-ВР», а також з «Укпродакорд ОР» від «білоцерківських».

Втім, у червні 2011 Міноборони таки проводить відкриті торги на закупівлю харчування. На торги заявилися тільки бажані учасники. Також подав заявку на торги  і «Метсобстар-ХК», який про всяк випадок знов накидав купу судових скарг на торги. Втім, торги пройшли у бажаному для «єнакіївских» руслі, й «Метсобстар-ХК» (який прийшов на тендери фактично без документів) відкликав скарги.

У штаті «Метсобстар-ХК» з’являються співробітники попередників. В окремих випадках ланцюг тягнеться аж до «Підприємства «Босна».

А вже у вересні того ж року «Метсобстар-ХК» отримує договори на 57,4 мільйони від тодішнього міністра Міносцполітики Сергія Тігипка на харчування дітей-чорнобільців. Тендерну документацію та протокол розкриття пропозицій віднайти не вдалося, втім, очевидно, всі необхідні документи фірма вже мала.

Наступного разу «Метсобстар-ХК» заявляється на армійські торги на початку 2012 року – напередодні відставки Єжеля та призначення міністром оборони Дмитра Саламатіна. На тендери Міноборони «Метсобстар-ХК», перереєстроване у Василькові, заходить у теплій компанії «ППК ЗС», «Оптукрпром-ВР» та «паливної» тендерної прокладки «єнакіївських», зареєстрованої у сусідній з «Метсобстар-ХК» кімнаті менше як за місяць до тендеру – ТОВ «Євронафтосистеми», котре того ж року переїхало до Одеси та було ліквідоване суддею Лепехою. «Євронафтосистеми», яке подало виключно ціни та статут, «єнакіївські» явно брали на армійські торги на роль «технічного оскаржувача».

Втім, результати тендерів «єнакіївськіх» задовольнили. «Метсобстар-ХК» отримує сотні мільйонів.

Синхронно із армійцями, Міноцполітики укладає за неконкурентною процедурою із «Метсобстар-ХК» договори на чергові десятки мільйонів на харчування дітей-чорнобільців.

Надалі «Метсобстар-ХК» виходить з пулу годувальників дітей, натомість «єнакіївські» завели до нього фірм-наступники – ТОВ «Ректан» та ТОВ «Адмет-груп».

В пулі ж армійських годувальників «Метсобстар-ХК» утримується і в 2013 році, вже за чергового міністра оборони Павла Лебедєва, зокрема за допомоги перевіреної технології оскарженні відкритих торгів, в якій було задіяно чергову фірму «єнакіївських» – ТОВ «Люкс Про Форм».

Надалі «Метсобстар-ХК» за ідентичною із «Оптукрпром-ВР» схемою та абсолютно синхронно перереєстровується з Київщини до Чернігова, на ту саму адресу, переписується на ту ж Олену Смєлову та запускає процедуру самобанкрутства із тим самим ліквідатором Іриною Стук. Зафіксовані в реєстрі кредиторів вимоги армійців склали біля 5 мільйонів. У листопаді 2014 року фірму ліквідовано, жодних її боргів армії не відшкодовано.

Директором «Метсобстар-ХК» певний час значився Генкін Аркадій Володимирович, на якого записано ТОВ «Геус-Груп», якого у березні 2015 року Міноборони запросило на серію закупівель харчування.

 «Ректан» (101 млн грн.)

 Київське ТОВ «Ректан» було зареєстровано у 2007 році Олександом Ємельяновим та Олександром Ступаком.

Ступак також відомий як засновник успішної в армійців «паливної» прокладки ТОВ «Елейн» (директором якої числився Павло Максімов) та як партнер по ТОВ «Грандвуд інвест» Олексія Чеботарьова, близького до екс-голови МВС Віталія Захарченка. Чеботарьова вважають одним з головних гравців нелегального ринку горілки.

Вперше «Ректан» заявився на тендер Мінсоцполітики у 2012 році, подавши заявки на ті самі лоти, що й інші фірми групи – «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Адмет-груп». Нові фірми виграють, «Ректан» отримує майже 100 мільйонів.

За рік, в березні 2013 року, «Ректан» заявляється на армійські харчові тендери, де страхує пропозиції ТОВ «Адмет-груп». В одному успішному випадку – в тісній компанії «Метсобстар-ХК», в іншому – разом із «Оптукрпром-ВР» й іншими фігурантами рейтингу.

Один тендер «єнакіївські» записують в актив «Адмет-груп», інший – «Адмет-груп» ділить із ТОВ «Авіка».

На цих тендерах директором «Ректан» значиться Олександр Савченко, який до того був директором «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківської групи» Березюка. При тому, у ЄДР наявні відомості, що з квітня 2012 року керівником фірми є Марія Рябцева, яка нині значиться єдиним власником фірми.

Надалі, до 2014 року, «Ректан» є постійним постачальником ДСП «Чорнобильский спецкомбінат», де група «єнакіївських» постійно отримує договори на постачання харчів. Також «Ректан» постійно підтримує інші «єнакіївські» фірми на тендерах.

Міноборони у березні 2015 запросило «Ректан» на серію перемовин із закупівлі харчування.

 «Адмет-груп» (180)

ТОВ «Адмет-груп», первинно зареєстроване в Одесі на Дмитра Водоп’янова, вперше заявилося на тендер Мінсоцполітики у 2012 році, подавши заявки на ті самі лоти, що й інші фірми групи – «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Ректан». Нові фірми виграють, «Метсобстар-ХК» випадає з пулу.

У «Адмет-груп» починають працювати люди з «Метсобстар-ХК».

За рік, в березні 2013 року, «Адмет-груп», вже зареєстроване у Боярці на Олександра Горбенко (раніше директорствував в ТОВ «Укпродакорд ОР» Березюка) і Ганну Бутенко, заявляється на армійські харчові тендери. В одному успішному випадку – в тісній компанії «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Ректан», в іншому – разом із ТОВ «Ректан» та «Оптукрпром-ВР» й іншими фігурантами нашої антології. Перший тендер «єнакіївські» записують в актив «Адмет-груп», інший «Адмет-груп» розділяє із ТОВ «Авіка».

З того часу і дотепер «Адмет-груп» міцно закріплюється в пулі армійських годувальників – вчергове змінивши власника та керівника на Андрія Усенка, екс-директора «ППК ЗС» та низки інших ліквідованих фірм «єнакіївських». Останні армійські підряди «Адмет-груп», вчергове переїхавши (тепер до Гостомеля), отримує під минулий Новий рік, та досі годує солдат.

Щодо дітей-чорнобильців – «Адмет-груп» у травні 2014 року разом із іншою «єнакієвською» фірмою ТОВ «Перша Компанія Максимум» виграють тендер Мінсоцполітики, яким керувала Людмила Денисова.

Судова історія взаємин «Адмет-груп» із бюджетниками є досить стандартною – борги із комуналки та стягнення заборгованостей. Також є цікаве судове рішення про характер роботи «Адмет-груп» із ТОВ «Перша Компанія Максимум» та способи, як кажуть, «завищення податкового кредиту» між пов’язаними структурами.

Прокуратурою Маневицького району у жовтні минулого року було порушено кримінальне провадження щодо «Адмет-груп» стосовно привласнення коштів на харчування дітей-чорнобильців. Жодного судового продовження, наразі, ця історія не мала. У листопаді минулого року в Маневицькій райраді на засіданні комісії рекомендується укладати нові договори із «Адмет-груп» на харчування дітей. «Адмет-груп» на засіданні представляє Кісільов Андрій Вікторович.

Особа із таким ПІБ була свого часу цілим полковником служби Держспецтранспорту та начальником відділу матзабезпечення та планування. Та була відповідальною за проведення тендерів.

В судовому реєстрі міститься купа рішень по кримінальній справі щодо полковника Андрія Кісільова. Справа відкрита за зловживання посадовим становищем та підробками документів спільно із постачальниками харчів для військових у 2011 – 2013 роках, що призвели до втрат на мільйон. Перша згадка кримінальної справи датується червнем 2013 року. Остання – лютим цього року. Загалом, справа перебігає таким чином: прокурори методично подають недосконалі обвинувальні матеріали до суду, суд їх повертає, прокурори оскаржують повернення – і так по колу, роками. Тож цілком ймовірно, що досвідчений полковник Кісільов міг зайнятись улюбленою справою на новій роботі. Так само як колись хабарник-прикордонник, відпущений судом, влаштувався представляти на тендерах годувальника військових.

У березні 2015 року Міноборони запрошує «Адмет-груп» на перемовини із закупівлі харчування. Так само як засновану у червні 2013 року ТОВ «Транс логістик центр», власником якого значиться Ганна Бутенко, а керівником – Олександра Горбенко.

 «Перша Компанія Максимум» (295 млн грн.)

  Засноване у лютому 2012 року у Василькові ТОВ «Перша Компанія Максимум» («ПКМ») було зареєстровано на Максімова Павла Анатолійовича. Він також був директором інших успішних «паливних» прокладок групи – ТОВ «Укропттрейд-ВС» (ліквідовано в Одесі суддею Лепехою) та ТОВ «Елейн».

Перший успіх фірми припав на початок 2013 року, коли тодішній міністр соцполітики Наталія Королевська вирішила змінити вивіски годувальників дітей-чорнобильців. За дружньої підтримки інших фірм групи – ТОВ «Люкс Про Форм», ТОВ «Дари морів», ТОВ «Адмет Груп»«ПКМ» отримує перші 90 мільйонів.

Потому у фірмі якось негарно засвічується новий директор (а надалі і власник) – Олександр Савченко – колишній керівник «Укрпродакорд ОР» Березюків та ТОВ «Ректан».

Попри цей скандал, Мінсоцполітики Людмили Денисової наступного року докидає «ПКМ» ще 73 харчових мільйони. Наступні «чорнобильські» 8 мільйонів Мінсоцполітики відписав «ПКМ» наприкінці минулого року.

Майже синхронно, напередодні призначення Степана Полторака міністром оборони, Міноборони відписує  «ПКМ» 110 мільйонів за авіапаливо.

В проміжках між освоєнням коштів на харчування дітей та армійське авіапаливо, «ПКМ» за моделлю «Ректана» є постійним постачальником ДСП «Чорнобильский спецкомбінат» та ходить на тендери – наприклад, цього року в середині березня Міноборони запрошує  «ПКМ» на переговори із закупівлі зимового дизельного палива.

Судова історія «ПКМ» є вкрай бідною – хіба крім класичних комунальних боргів та вже згаданих податкових оптимізацій із «Адмет Груп».

 «Люкс Про Форм» (3 млн грн.)

 Одна з наймолодших, найактивніших та найбільш автономних фірм групи. Фактично, ТОВ «Люкс Про Форм» було б складно віднести до «єнакіївських» – якби не їх спільне системне кругове освоєння коштів ДСП «Чорнобильский спец комбінат», куди «єнакіївські» не допускають чужих харчовиків.

Основний профіль «Люкс Про Форм» – оскарження тендерів до антимонопольного комітету. Цим фірма допомагає правильним учасникам та їх замовникам. Наприклад, Міноборони та «Укрпродакорд ОР» із ПП «Артек-союз». Чи тюремникам та їх постачальникам дорогої риби. Також «Люкс Про Форм» світився як спаринг – партнер наддорогих тюремних постачальників та підприємств «єнакіївських» на торгах Мінсоцполіитки.

Також у активі «Люкс Про Форм» – невеликий скандал із спробою харківських нацгвардійців встановити історичний максимум цін на пайки за неконкурентною схемою одного учасника. Після публікації «Наших Грошей» гвардійці різко передумали купувати пайки за 86,50 гривень при цінах сусідів 60,40 гривень – як самі відзначили «через порушення, які вплинули на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі». Тепер «Люкс Про Форм» намагається продавати пайки населенню. При чому у розділі «наші клієнти» якось непереконливо вказує такими – без жодних очевидних на те підстав – ЗСУ та МВС.

Фірма змінила купу адрес та нині числиться у Вишневому Київської області та записана на британський офшор «Твідейл Трейдинг», керівником значиться Максим Романов. Схоже, читачі «Наших Грошей» ще не раз почують про цю фірму.

«Дари морів» (н/д)

ТОВ «Дари морів», зареєстроване нині на екс-директора ТОВ «Оптукрпром-ВР» Михайла Максименко, як суто технічна фірма групи навряд чи опинилася б у списку, якби не кілька цікавих деталей. По-перше, фірма яка разом із «Люкс Про Форм» допомогла «Першій компанії максимум» змінити попередні фірми «єнакіївських» у харчуванні дітей-чорнобильців, займалася закупівлею м’яса в Держрезерві. Для розуміння ситуації – Держрезерв продає м’ясо, строк придатності якого спливає. Для харчування дітей та солдат воно непридатне. Куди «єнакіївська» фірма поділа це м’ясо – можна лише здогадуватися. Здогадки виходять надто сумними.

По-друге, саме з «Дарів морів» походить Тарас Єцик, чия нинішня фірма ТОВ «Час Мрій» разом із іншим «новачком» ТОВ «Міраж Трейд» заблокувала останні відкриті торги на харчування армійців. Тарас Єцик у своєму резюме вказував, що є начальником відділу держзакупівель ТОВ «ЮА Апріорі». Саме ця фірма за стандартною схемою «банкрутства відсутнього боржника» ліквідувала в Одесі у судді Лепехи «паливну» фірму «єнакіївських» ТОВ «Євронафтосистеми» – тендерного та фізичного сусіда ТОВ «Метсобстар-ХК».

Також Тарас Єцик працював в Центральному територіальному департаменті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (07.2012 – 01.2013), Управлінні з матеріально-технічного забезпечення спортивних заходів Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України (03.2011 – 05.2011), Державному комітеті України з державного матеріального резерву (03.2007 – 09.2010). В останньому він був відповідальним за проведення тендерів та закуповував паливо у «єнакіївських» фірм.

Внаслідок цих блокувань за старим методом Міноборони оголосило неконкурентні перемовини. На які запросила чи не всі наявні скандальні фірми «єнакієвських», а також «новачків». «Переможцем» від їх групи призначили «новачка», засновану в Києві у вересні 2014 року ТОВ «Геус-Груп», яку очолює Аркадій Генкін, екс-директор ТОВ «Метсобстар-ХК». Решту підрядів так само традиційно отримали ТОВ «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківських» та не менш традиційні армійські постачальники – фігуранти цього рейтингу ТОВ «Авіка» та ПП «Артек-Союз». Відпрацьована схема і цього разу не підвела.

Підсумовуючи, слід визнати, що тут наведено лише найскандальніші тендерні фірми «єнаківських» харчового напрямку. Висвітлення інших напрямків їх діяльності – окрема тема.

Потому, перейдемо до інших номінантів нашого рейтингу скандальних харчувальників.

 

Далі буде…

 

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»