Люди Черновецького відсудили 160 мільйонів, заплачені при незаконній приватизації «Київміськбуду». З процентами
06.04.2015   //  

ТОВ «Фінансова компанія «Новий регіон» стягнула з Київської міської ради 164,32 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 24 березня.

Компанія вказала на те, що договір між ФК «Новий регіон» і Київрадою щодо придбання 80% акцій АТ ХК «Київміськбуд» був визнаний недійсним. Однак при цьому не було застосовано двосторонню реституцію і не повернуто кошти позивачу.

Суд позов задовольнив і ФК «Новий регіон» стягнула 114,08 млн грн. – кошти, які було сплачено Київраді за акції «Київміськбуду», а також 50,24 млн грн. як відсотки за користування чужими грошима.

Нагадаємо, що ФК «Новий регіон» придбала 80% акцій «Київміськбуду» у 2009 році. У 2010-2011 рр. суди визнали договір купівлі-продажу акцій недійсним. Власником 80% «Київміськбуду» залишається Київська міська рада

ФК «Новий регіон» встигла продати 66,53%, куплених нею акцій, низці закордонних компаній. Ці закордонні фірми в судовому порядку домагалися визнання за ними права власності на акції «Київміськбуду», але їм було відмовлено. Також в кінці лютого – на початку березня цього року ці компанії намагалися через суд стягнути з Київради гроші, заплачені за акції. Свої вимоги вони оцінили в 316,32 млн грн. Позови задоволені не були, оскільки фірми не мали договірних відносин з Київрадою і могли позиватися з цього приводу тільки до ФК «Новий регіон».

Нинішнім засновником ТОВ «ФК «Новий регіон» є компанія «Аспра Трейд Лімітед» (Беліз). Директор фірми – Михайло Піроцький. Останнього пов’язують з оточенням Анатолія Чуба, тодішнього начальника управління комунальної власності Києва, чоловіка сестри екс-мера столиці Леоніда Черновецького, а також В’ячеслава Супруненка, колишнього зятя Черновецького. Як відомо, брат В’ячеслава Супруненка Олександр в цьому році став депутатом Київради.

Нагадаємо, що у 2009 році «ФК «Новий регіон» купив частки холдингових компаній «Київміськбуд» (80%), «Київводоканал» (25,464%), «Київхімволокно» (51%) і «Київгаз» (28,46%), які суди у 2010 році повернули місту. Акції продавались за заниженими цінами, чим завдано збитки громаді міста на 68,2 млн грн. З цього приводу відкрито низку кримінальних проваджень. Проте як показала остання перевірка роботи екс-прокурора Києва Сергія Юлдашева, розслідування у справах фактично не ведеться. Розслідування щодо екс-керівника Департаменту комунальної власності м.Києва Антолія Чуба взагалі зупинено. Кримінальна справа в частині обвинувачення співучасників, зокрема директора «ФК «Новий регіон» Михайла Піроцького перебуває на розгляді Голосіївського районного суду м.Києва.