Директора Житомирського бронетанкового заводу змінив колега по фіктивних схемах з херсонського земляцтва «Укроборонпрому»
27.03.2015   //  

Новий керівник державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» (ЖБТЗ) Михайло Мосін був засуджений за службове підроблення, коли працював у Херсоні.

Про це йдеться в матеріалі миколаївського Центру журналістських розслідувань, підготовленого для «Слідство.Інфо».

В 2012 році Мосін займав посаду керівника комунального підприємства «Херсонелектротранс», яке забезпечувало обласний центр електротранспортом – троллейбусами. В цьому ж році КП замовило роботи з ремонту міських контактних ліній. За паперами далеко не дешеві роботи начебто виконувала київська фірма «Печерськінвестбуд-1». Насправді ж – працівники самого «Херсонелектротрансу».

За вироком суду, Михайло Мосін не мав права цілий рік обіймати керівні посади. Та оскільки в нього неповнолітні діти, він потрапив під амністію.

В концерні «Укроборонпром», якому належить ЖБТЗ, призначення Мосина називають правильним. «Относительно талантов Миши Мосина считаю, что его назначение абсолютно правильное, абсолютно системное и абсолютно оправданное», – заявив перший заступник директора ДК «Укроборонпром» Сергій Пінькас.

В той час, журналісти вважають, що нову посаду Мосин отримав через тісні зв’язки з нинішнім керівництвом державного концерну. «Він хизувався тим і його найближче оточення, що в них в Києві дуже потужний дах, високо сидить», – каже херсонська журналістка-розслідувачка Наталя Бімбірайте.

Усі ключеві посади в концерні нині обіймають вихідці з Херсонської області. Це й гендиректор Роман Романов (був керівником виборчого штабу кандидата в президенти Петра Порошенка), і його перший заступник Сергій Пінькас, і директор департаменту з нагляду за фінансово-господарською діяльністю Артур Херувімов. Саме з останнім Михайло Мосін мав спільний бізнес.

Свого часу вони були співзасновниками херсонського закритого акціонерного товариства «Южспецгідрокомплект». Як свідчить реєстр судових рішень, товариство не дуже охоче сплачувало податки. Зокрема, у 2009-му Херувімова як його директора разом з головним бухгалтером притягували до відповідальності за ухиляння від сплати податку на прибуток.

Окрім Мосіна, який керує Житомирським бронетанковим заводом, вихідці з Херсонщини також очолюють Харківський та Київський БТЗ.

Від «Наших грошей»

6 жовтня 2014 р Дніпровський районний суд  Херсона визнав Михайла Мосіна винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 336 Кримінального кодексу України. Суд призначив покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних розмірів заробітної платні з позбавленням права обіймати керівні посади протягом року.

Суд встановив, що Мосін як директор міського комунального підприємства «Херсонелектротранс» уклав договір піряду з ТОВ «Печерськінвестбуд-1». Підприємство зобов’язалось виконати роботи з капітального ремонту контактної тролейбусної мережі тягової підстанції №1 МКП «Херсонелектротранс» на суму 988 тис грн.

Суд зазначив, що Мосін знав, що «Печерськінвестбуд-1» не мало реальних намірів виконувати вказаний договір. Тому виконання робіт планував силами підпорядкованого йому підприємства, працівники якого і провели ремонт. Факт проведення робіт в ході судового засідання підтвердили декілька свідків -працівників підприємства.

Наприкінці листопада 2012 року Мосін підписав з «Печерськінвестбуд-1» акт виконаних робіт на суму 296 тис грн. На цю ж суму була скорегована окремим документом загальна вартість контракту. Після чого Мосін дав вказівку головному бухгалтеру КП перерахувати кошти. Чи було це зроблено, в рішенні суду не зазначено. Але вказано, що «Херсонелектротранс» раніше перерахувало на рахунок «Печерськінвестбуд-1» 298 тис грн. для придбання ремонтних матеріалів.

Експертиза також встановила, що підписи директора «Печерськінвестбуд-1» та печатка підприємства на документах були підроблені на принтері. Також за директора приватного ТОВ підписалася невстановлена особа.

Мосін своєї вини не визнав. А прокуратура не заперечувала проти його звільнення від відбування покарання за амністією, що і було зроблено. Реєстр судових рішень не містить даних про оскарження Мосіним свого засудження.

За даними інформаційно-ресурсного центру, Михайло Мосін є керівником ЖБТЗ з 7 лютого 2015 року.

Нагадаємо, раніше слідство встановило, що в червні 2014 року попередній директор Житомирського бронетанкового заводу Сергій Бутенко уклав угоду з фірмою «Укрвагонремтранс», що мала ознаки фіктивності. На виконання договору фірма нібито поставила продукції на 24,7 млн грн. З них завод встиг оплатити 17,8 млн грн