Прокуратура не змогла відсудити 80 гектарів болота у фірми дружини екс-голови Верховного суду
24.03.2015   //  

84 га-БортничіСуд залишив в оренді ВАТ «Гідромеханізація» ділянку 84,30 га для розробки кар’єру піску. Про це йдеться в постанові Вищого господарського суду від 17 березня.

6 липня 2007 р. Київська міська рада уклала договори оренди двох земельних ділянок загальною площею 84,30 га у довгострокову оренду на 15 років для розробки кар’єру піску №7 для виконання інженерної підготовки території житлових масивів у мікрорайоні Бортничі у Дарницькому районі м. Києва

Прокурор м.Києва став оскаржувати ці договори в суді, оскільки частина спірної ділянки 71 га обліковується як низинне болото, що належить до земель водного фонду. Відтак ця земля не могла бути передана для розробки кар’єру піску та виконання інженерної підготовки території житлових масивів. Також прокурор стверджував, що проект відведення землі не погоджено з компетентним природоохоронним органом та органом архітектури, а спірне рішення Київської міської ради прийняте за відсутності позитивного висновку обов’язкової державної експертизи.

Вищий госпсуд погодився із судовими рішеннями попередніх інстанцій, які виходили з того, що проект відведення землі здобув позитивні висновки компетентних органів, зокрема ВАТ «Гідромеханізація» отримало спецдозвіл на користування надрами.

Суд не знайшов у матеріалах справи рішення про віднесення спірних ділянок до земель водного фонду. Як свідчить лист Управління охорони навколишнього середовища Київради від 2006 року, ділянка становить собою порите торф’яне болото, на 30% покрите водою.

Цільове призначення земельних ділянок – для розробки кар’єру піску №7 для виконання інженерної підготовки території житлових масивів – було визначено ще у 1986 році та не змінювалось, доказів протилежного суду не надано, а тому з цього слідує, що оскаржуване рішення Київради та договори оренди є законними.

Відомо, що проти ВАТ «Гідромеханізація» порушувалась кримінальна справа за фактом незаконного заволодіння поверхневими (грунтовим) шаром земель водного фонду в особливо великих розмірах. У ході проведення досудового розслідування будь-яких фактичних даних на підтвердження злочину знайдено не було. Відтак у червні 2013 року кримінальну справу закрили.

Основні пакети акцій «Гідромеханізації» розподілені між 5 фізособами. 12% має голова правління Юрій Колодзян, 10,5% – заступник голови наглядової ради Ігор Андреєв.

Також пакет 6,5% належить Ларисі Онопенко, дружині голови Верховного суду Василя Онопенка (2006-2011 рр.). Лариса Онопенко також є головою наглядової ради підприємства.

Імена ще трьох акціонерів з частками 14,56%, 18,57% і 13% не розголошуються.

За даними Smida, станом на 2007 рік 13% акцій володів Іван Кучерина. Сьогодні Кучерина є керівником апарату Верховного суду. Перед тим до 2006 року Кучерина працював начальником управління справами КМДА і Київської міськради.

Відомо, що саме в мікрорайоні Бортничі свого час жив екс-голова Верховного суду Василь Онопенко. За його словами, цей будинок був збудований ще в 2002 році, до того як він очолив Верховний суд. Онопенко стверджував, що будинок збудував, продавши кілька своїх квартир, а також за рахунок заощаджень. У 1992-1995 Онопенко був міністром юстиції, а в 1998-2006 – народним депутатом. Після цього до 2011 року очолював Верховний Суд України.