Держзавод замовив газу на 123 мільйони у колишньої фірми банкірів Єфремова
24.03.2015   //  

ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» (Миколаїв) 6 березня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Транс-газ бюро» на постачання 17,83 млн кубометрів природного газу у березні-грудні 2015 року на 122,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Основну частину замовлення склав газ «для власного використання», замовлений по 6 874 грн./тис кубометрів. Решту склали незначні обсяги для котельної спорткомплексу і газових плит дитсадків по такій же ціні.

Нагадаємо, взимку діяло урядове рішення, за яким крупні держзаводи мали купувати газ виключно у «Нафтогазу України» по регульованим тарифам. У грудні «Зоря»-«Машпроект» замовила державному монополісту паливо по 6 633 грн. за тис кубометрів. Однак тоді долар коштував значно дешевше, ніж у березні.

Обране постачальником ТОВ «Транс-газ бюро» зі статутним капіталом 350 млн грн. нині зареєстроване на компанію «Аль Амджад Лімітед» з Об’єднаних Арабських еміратів, директором з 2013 року є Максим Сковпін.

Першим засновником фірми у 2011 році був Олександр Чаплінський, директором Роман Труш. Згодом замість Чаплінського засновниками «Транс-газ бюро» стало ТОВ «ЦПС-бюро» того ж Чаплінського та Денис Кольва, якому відійшло 0,001% газопостачальної фірми. І зрештою їх усіх замінила арабська фірма. У держреєстрі юросіб вказано, що «Транс-газ бюро» є правнаступником фірми «Сільва та Гавана груп» того ж Чаплінського, директором якої був Діоніс Гордієнко.

Труш і Чаплінський відомі як представники ПАТ «Ферма племінної справи» (Вінницька обл.) Діоніса Гордієнка. Гордієнко та низка інших керівників цієї фірми раніше працювали у київському відділенні «Укркоммунбанка» колишнього лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який нині проходить підозрюваним у карній справі про сепаратизм. Також «Транс-газ бюро» відоме як постачальник газу для «Донбасенерго».

У тендері «Зорі» – «Машпроект» також брали участь ТОВ «Нафтогаз-Альянс» Вацлава Качуровського і Павла Янковського та ТОВ «Газпостач-Черкаси» Ірини Онищенко, та того ж Павла Янковського через ланцюжок засновницьких фірм.

Яновський також є директором ВГО «Союз учасників лібералізації газового ринку».