Менш ніж за рік поплічники Каськіва вивели 150 мільйонів – стільки українці пожертвували на армію
14.03.2015   //  
Сергій Євтушенко і Владислав Каськів

Сергій Євтушенко і Владислав Каськів

У Нацагенстві з інвестицій та національних проектів (Держінвестпроект) за трьома схемами вивели близько 400 млн грн. державних коштів. З цієї суми близько 150 млн грн. припало на епізоди вже після Майдану, коли керівником Держінвестпроекту став соратник Владислава Каськіва Сергій Євтушенко. Про це пишуть у своїй статті для ZN.UA Юрій Ніколов та Олексій Шалайський.

Останнім за часом епізодом стало виведення близько 110 млн грн. на депозити з держпідприємства «Повітряний експрес», яке опікується будівництвом залізничної колії між Києвом та аеропортом «Бориспіль». Оскільки це будівництво не ведеться, державні кошти у 2014 року було розміщено у ТОВ «Сапфір фінанс» (82 млн грн) і «Профін банку» (25 млн. грн.). При цьому «Сапфір фінанс» було засновано спеціалістом з ліквідації підприємств Іваном Радиком, а «Профін банк» через кілька тижнів після розміщення депозиту був оголошений неплатоспроможним.

Ще близько 40 млн грн. склала переплата за три земельні ділянки у Бориспільському районі. «Повітряний експрес» викупив їх у травні 2014 року за 46 млн грн., тоді як за даними авторів, ці ділянки було раніше скуплено посередниками за суму у 20 разів меншу від ціни продажу держпідприємству.

У обох випадках документи на вивід коштів з «Повітряного експресу» підписував прописаний у Севастополі Геннадій Дяченко. Держінвестпроект призначав його тимчасово виконуючим обов’язки директора «Повітряного експресу» саме на період проведення цих оборудок, після чого увільняв від обов’язків. Саме Нацгенство торік колишній член «Пори» Сергій Євтушенко, який у попередні роки працював заступником Владислава Каськіва, що очолював Держінвестпроект за часів Віктора Януковича.

Ще чверть мільярда гривень державних коштів було виведено у 2012 році. Нацагентство Каськіва позичило ТОВ «Боржава резорт» 165 млн грн. і ТОВ «Торговий дім «Борисфен» 94 млн грн. під 3,75% річних.

Ці гроші мали стати інвестиційними внесками цих фірм у нацпроекти «Олімпійська надія-2022» і «Якісна вода» відповідно. Однак не стали, при цьому фірма «Боржава резорт» була пов’язана з сім’єю і найближчим оточенням Каськіва. Відтак у травні 2014 року Держінвестпроект подав до суду на ці фірми, вимагаючи повернення коштів. У судах з’ясувалось, що ці кредити «не мають реального забезпечення, що призводить до високого ризику невиконання позичальником зобов’язань».

Нагадаємо, після нападу Росії у 2014 році в рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Міністерства оборони в якості допомоги Збройним силам України від юридичних і фізичних осіб надійшло 155,4 млн грн.