Серед власників розпиляних земель «Пуща-Водиці» знайшлись помічники нардепа-ляшківця та екс-голови Держземагентства
11.03.2015   //  

skuratovskiy1Помічник нардепа від «Радикальної партії» Олег Конихов та фірма радника екс-глови Держземагентства Євгена Сінгаєвського виявились власниками землі, яка раніше належала державному агрокомбінату «Пуща-Водиця». Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші Гроші».

У 2010-2013 рр. сотні гектарів землі, що перебували в користуванні державного агрокомбінату «Пуща-Водиця», були виведені в приватну власність. Зокрема, 2010 р. керівництво агрокомбінату відмовилося від близько 62 га в с. Софіївська Борщагівка, де розташовані теплиці та колишня ферма підприємства.

Земля перейшла сільраді, яка розпаювала її на дрібні ділянки та безкоштовно передала сотням громадян. На другому етапі їх скупили кілька осіб. Згодом було ініційовано судовий процес щодо повернення цієї землі державі, під час якого початкові власники ділянок свідчили, що навіть не знали про виділення їм землі. «Були, дійсно, факти, коли виділялись землі на осіб, які не підтверджували, що вони є користувачами тих земель», – говорить Микола Голомша, екс-перший заступник Генпрокурора.

Серед остаточних власників земель «Пуща-Водиці» виявився Олександр Конихов, помічник народного депутата Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка).

skuratovskiy1 skuratovskiy2

Конихов купив три ділянки загальною площею 21 га. Нині він володіє однією з них. Ще дві – перепродані й забудовуються попри те, що доля усіх трьох ділянок нині оскаржується в судах. Суд апеляційної інстанції постановив повернути землю держкомбінату. Олександр Конихов повідомив, що продовжує судитися.

Нардеп Скуратовський, помічником якого працює Конихов, відмовився спілкуватися про ці землі і заперечив, що є забудовником (на фото нижче спроба взяти коментар у Скуратовського).

Skuratovskiy_5_1 Skuratovskiy_5_2 Skuratovskiy_5_3

Skuratovskiy_5_4 Skuratovskiy_5_5 skuratovskiy_5_45

Разом з тим, оформлена на його дружину Людмилу Скуратовську фірма «Укрполіскорм» вже будує у Софіївській Борщагівці житловий комлекс «Софія Київська». Це будівництво курує той самий Конихов, який є не тільки помічником нардепа, а ще й є директором іншої родинної фірми Скуратовських ПП «Грін-Грей».

У свою чергу Скуратовський є бізнес-партнером Сергія Дядечка, одного з колишніх акціонерів «Родовід Банку», що вважався близьким до Юрія Іванющенка.

skuratovskiy7

Через відмову держкомбінату від 62 га прокуратура порушувала кримінальну справу. Підпис на відмові поставив екс-заступник гендиректора «Пуща-Водиці» О. Мостицький. Його судили, але провину так і не довели.

У 2012-му агрокомбінат відмовився ще від 350 гектарів. Якщо перші 62 га керівництво агрокомбінату відчужило самостійно, то цього разу Міністерство агрополітики на чолі з Миколою Присяжнюком надало згоду на відмову. Землю знов розпаювали на сотні маленьких ділянок. Потім почалася скупка кількома групами. Серед них опинилася й компанія «Софіївський сад». Фірму засновував Євген Сінгаєвський (нині оформлена на інших осіб). У ЗМІ та матеріалах кримінальних справ він фігурує як позаштатний радник екс-глови Держземагентства Сергія Тимченка.

skuratovskiy9

Сінгаєвський не став спілкуватися з журналістами, запропонувавши їм перевіряти інформацію.