МВС замовило харків’янам автономерів на 7 мільйонів, бо держпідприємство віддало їм патент
04.03.2015   //  

Міністерство внутрішніх справ України 25 лютого уклало угоду з ТОВ «Світлофор» на постачання номерних знаків для автотранспорту на 6,73 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Всупереч вимогам нормативних актів, МВС не оприлюднило ціну на за окремі види номерних знаків. Відомо лише, що придбано 45,5 тис комплектів.

Торги проведено за переговорною процедурою у зв’язку з «захистом прав інтелектуальної власності».

З 2011 року МВС купувало номерні знаки за процедурою закупівлі в одного учасника у КНВО «Форт», оскільки у підприємства є патент на промисловий зразок «знак номерний транспортних засобів». Патент було отримано у кінці 2010 року. Його власником, окрім державного КНВО «Форт», є польська компанія «УТАЛ», засновниками якої є поляки Яцек Войцеховскі, Манфред Гєбл, Яцек Бєлєцкі, а віднедавна також німецька фірма «Firma ErichUtschAG», що займається, зокрема, виготовленням номерів та обладнання для цього процесу. Патент досі чинний.

У 2014 році «Форт» уклав ліцензійний договір з харківським ТОВ «Світлофор», яким надав останньому право користуватися патентом. Саме ж підприємство МВС повідомило Міністерство, що не буде приймати участь в процедурах закупівель щодо поставок номерних знаків для потреб МВС. Після цього міністерство, очолюване харків’янином Арсеном Аваковим, замовило «Світлофору» автономерів вже на 53,24 млн грн.

Директором харківської фірми «Світлофор» є Олег Палєєв, він же очолює дочірню фірму Erich Utsch AG – ТОВ «Ерут Україна», приписану на тій же адресі, що і «Світлофор».

Фірму «Світлофор» засновували у 2004 р. Борис Димов разом з Любов’ю Литвиненко, яка раніше була відома як партнерка Тетяни Дагаєвої, дочки покійного генерала Юрія Дагаєва, колишнього очільника ДАІ (1994-1998) і замміністра МВС (1998-2000). На початку 2000-х Литвиненко з Дагаєвою співзаснували ТОВ «Закарпатминводи», тоді ж разом входили до складу власників ТОВ «Ромар Буд-Сервіс».

Сама Дагаєва відома як співвласниця ТОВ «Південна Легенда», де її партнером є Сергій Тащілкін. Останній відомий через скандальну закупівлю МВС квартир у Криму в 2012 р. Тоді, за даними Геннадія Москаля, МВС за бюджетні кошти придбало в Ялті нерухомості на 14 мільйонів гривень. Гроші перерахували Тащилкіну, при чому за один день, але дванадцятьма окремими платежами з метою уникнення тендерних процедур.

Співвласницею «Світлофора» Литвиненко була до кінця 2011 р., на даний момент власниками є Димов та Олександр Золотарьов.