Мільярди і злочини «Київпастрансу»
27.02.2015   //  

кличкоКличко звинуватив у мільярдних махінаціях якихось попередників, які продовжували тендерити під носом у нової влади.

Мер Києва Віталій Кличко 25 лютого публічно заявив про неймовірні крадіжки у комунальному «Київпастрансі».

«Ми провели аудит, коли копнули глибше, то підняли такі пласти, які йшли корінням в 11-річну історію … Сума, яка була вкрадена у киян, становить більше 3 мільярдів гривень», – сказав Кличко.

«1 мільярд 746 мільйонів – це тільки втрати від корупційної схеми по розкраданню паливно-мастильних матеріалів, по закупівлям – 744 мільйонів», – сказав нинішній директор «Київпастрансу» Сергій Майзель.

майзель

Новий директор «Київпастрансу Сергій Майзель. У 2010 році був обраний депутатом Снятинської районної ради на Прикарпатті від Партії регіонів, тоді ж виступив засновником громадської організації «Організація співробітницва з Адміністрацією президента України»

На жаль, Кличко і Майзель не назвали імена задіяних у корупційних схемах керівників КП, але мер Києва повідомив, що передав всі документи про перевірки «Київпастрансу» в столичне управління МВС.

Це прозвучало обнадійливо. Однак приблизно так само, як минулорічна заява генпрокурора Махніцького про те, що Янукович вивіз з України $100 мільярдів вантажівками та перерахунками у іноземні банки.

Річ у тім, що Махніцький робив свою заяву у Лондоні перед іноземною публікою невдовзі після повалення режиму Януковича. І публіці це подобалось. Бо Майдан – це красиво, а Янукович – злодій. Та й $100 мільярдів для європейців є зрозумілою сумою.

А ось для українців це виглядало брехнею. Бо ми знаємо, що за часів Януковича весь державний бюджет країни на один рік складав близько $40 мільярдів. Тобто щоб вкрасти 100 мільярдів, Янукович мав 2,5 роки з чотирьох років свого правління взагалі не платити зарплати бюджетникам.

І ось маємо красиву заяву Кличка-Майзеля.

«Наші Гроші» не мають жодних ілюзій щодо попереднього керівництва «Київпастрансу». Але є кілька але, які змушують нас сумніватись у щирості намірів нової влади щодо злочинних «папєрєднікав».

Чому Кличко і Майзель не назвали прізвищ керівників «Київпастрансу», задіяних у корупційних схемах? Адже дуже просто подивитись, хто відповідав за стан справ у комунальному підприємстві.

Незмінним директором з 2001 року був Микола Ламбуцький, якого у серпні 2014 року змінив Майзель.

ламбуцькийМикола Ламбуцький у годиннику «Breguet Marine» 5817ST/12/5V8 за $15 тисяч. На початку 1990-х працював у КМДА, був першим замголови адміністрації. У 2001-2014 роках очолював «Київпастранс». За даними «Гарної хати», його дружина Ірина Ламбуцька і син Ігор у 2013 році придбали по окремій квартирі у елітному житловому комплексі «Новопечерські Липки» по вул. Драгомирова, 16. Ще один син Олег у 2012 році придбав квартиру по вул. Щорса, 44а, а у 2013 році – по вул. Золотоустівській, 50. Докладніше про квартирне питання тут.

Відповідальним за матеріальне-технічне забезпечення і проведення «Київпастрансу» був головний інженер підприємства Юрій Бомбандьоров, який лише останніми тижнями перестав очолювати тендерний комітет комунального підприємства.

Про їх діяльність «Наші Гроші» писали і пишуть постійно.

Наприклад, про те як Ламбуцький не став фігурантом карної справи по розпилу півмільярда гривень на будівництві лінії швидкісного трамваю від залізничного вокзалу у 2011 році. Тоді, будучи депутатом Київради, він вийшов з фракції Блоку Леоніда Черновецького і ввійшов до нової групи «Столичні реформи» разом з Ігорем Кононенком. А це одна з правих рук Петра Порошенка – Кононенко був віце-президентом холдингу «Укрпромінвест» і очолював інвестфонд «Вік».

Важливий момент – кононенківський фонд «Вік» є співвласником ПАТ «Київський завод електротранспорту», якому «Київпастранс» замовляв ремонт трамваїв по завищеним цінам (матеріали ревізії тут). А ще одним акціонером заводу є Надія Гончаренко, котра відома як бухгалтер ТОВ «Річ-М» Юрія Бомбандьорова.

А ось ще більш важливий момент. Кличко і Майзель звітували про крадіжки на «Київпастрансі» за часів Ламбуцького, акцентуючи увагу на закупівлях палива. Однак ми виявили у «Віснику держзакупівель» тендер, який промовисто свідчить: ті самі попередники продовжували спокійно пиляти гроші вже під носом у Майзеля.

5 грудня «Київпастранс» уклав угоду на постачання дизпалива з ТОВ «Ю.С.А» на 15,06 млн грн., підряд було розіграно з ПП «Інтекс ком». Сам по собі цей факт непримітний. Але подробиці в контексті звинувачень Кличко-Майзеля – дуже скандальні.

Адже саме ці дві фірми були головними постачальниками палива «Київпастрансу» з 2011 року (весь перелік постачальників тут), відколи «Київпастранс» почав публікувати свої паливні тендери у «Віснику державних закупівель» (тобто могли сидіти на шиї комунальників і раніше). Пиляли просто: «Київпастранс» замовляв їм гуртові партії палива по цінам АЗС, при цьому замовляв на умовах EXW. Тобто комунальне підприємство мало за власні кошти забрати це паливо з бази постачальника (в радіусі до 40 км від Києва) і розвезти його по своїм автобазам. Ось різниця з цінами автозаправок і була понаднормовим прибутком постачальників (звісно якщо вони взагалі постачали все оплачене паливо)

Тобто фактично нова влада звинуватила стару, дозволяючи «попередникам» своєволити у своє задоволення. Ось мила деталь. «Ю.С.А» виграло тендер, запропонувавши дизель по 15,06 грн./л., «Інтекс ком» пропонував на відсоток дорожче. Однак на тендер подавала заявку фірма «Індустрія олив» з ціною 14,30 грн./л. І, не зважаючи, на всю цінову привабливість, ця заявка не сподобалась тендерному комітету під орудою Бомбардьорова – перелік підстав для відхилення зайняв три сторінки 11-кеглем.

Так і вийшло, що «Ю.С.А» виграло тендер, маючи єдиного допущеного конкурента «Інтекс ком».

Більше того. Угоду з «Ю.С.А» було укладено 12 грудня, а тижнем раніше Антимонопольний комітет вніс цю фірму до переліку підприємств, які спотворювали результати торгів через узгодження дій з «конкурентами». Ну, і закономірний фінал: 9 лютого «Київпастранс» уклав з «Ю.С.А» додаткову угоду про підвищення закупівельної ціни дизпалива до 20,03 грн./л.

Нагадаємо нашим читачам, кому належить фірма «Ю.С.А». Її співвласниця Світлана Голубок також має частку у фірмі «Десна-Агріко», де її партнером виступає ТОВ «Транс сіті». Серед засновників останньої фірми є Олена Божкова, яка свого часу була прописана в одній квартирі разом з Бомбандьоровим.

Тож недивно, що «Ю.С.А» від душі тендерила у «Київпастрансі» за часів Ламбуцького, і продовжила тендерити вже під керівництвом Майзеля. Бо Бомбандьоров залишався головою тендерного комітету «Київпастрансу» аж до кінця 2014 року. І лише після його увільнення з цієї посади у Кличка-Майзеля відкрились очі. Тож подивимось за результатами міліцейського розслідування наскільки відкрились ті очі: будуть фігурантами у справі Ламбуцький і Бомбандьоров чи якісь стрілочники, чи потрапить та справа до суду, і чи завершиться вона тюремним вироком.

Сумнівів поки що більше, ніж сподівань.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»