Через в’ялість прокурорів суд залишив родовище літію фірмі Юри Єнакіївського і сина Азарова
25.02.2015   //  

Суд залишив у власності ТОВ «Укрлітійвидобування», що близьке до екс-нардепів Юрія Іванющенка і Олексія Азарова, Полохівське родовище комплексних руд з одними з найбільших запасів літію в країні. Про це пише Олексій Грибановський у «Діловій столиці».

Землі Полохівського родовища комплексних руд у Маловисківському Кіровоградської області були виведені з державної власності у 2011 році. Тоді 60 жителів Києва та Київської області отримали у приватну власність для ведення особистого селянського господарства ділянки по 2 га – загалом 120 га. У подальшому ці люди свої ділянки продали ТОВ «Укрлітійвидобування». У 2011 році місцева влада погодила фірмі отримання спеціального дозволу на розробку Полохівського родовища.

Восени минулого року місцева прокуратура подала в суд близько півсотні позовів про визнання рішення про передачу вказаної землі у приватну власність незаконною.

Та ще у грудні від частини позовів прокуратура добровільно відмовилася, а у січні-лютому цього року госпсуд Кіровоградської області повністю відмовив прокуратурі, оскільки представники держави так і не змогли довести, що земля, що належить «Укрлітійвидобуванню», це родовище літію, а не землі сільськогосподарського призначення.

Поки тривали судові спори, ТОВ «Укрлітійвидобування» змінило засновників. Нинішнім засновником і директором фірми є маловідомий Іван Захаров. Швидше за все, ця людина є підставою особою, що діє в інтересах засновників фірми, пише видання.

ТОВ «Укрлітійвидобування» було створене у 2011 році. Раніше компанію очолював Максим Павлов, який також керував фірмою «Інвестеко». Вона, у свою чергу, «прославилася» виграним тендером на поставку держпідприємству «Центр державного земельного кадастру» пластикових межових колишків по 100 грн. за штуку на загальну суму 4,9 млрд грн. «Інвестеко» входило у сферу впливу тодішнього народного депутатат від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Його партнером по проекту виступив ще один «регіонал» – Олексій Азаров. Його інтереси представляв співзасновник «Укрлітійвидобування» Роман Кукотенко, що працював у девелоперській групі «Розвиток» Азарова.

Малоймовірно, що у найближчі роки до розробки Полохівського родовища літію із запасами понад 150 тис т взагалі дійде справа. Адже для того, щоб налагодити його промислову розробку, необхідно вкласти не менше $100 млн.