Одесі не вдається забрати аеропорт у фірми, від якої відхрещуються у Кауфман-Грановського
23.02.2015   //  

Суд відмовився скасувати пункти статуту ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» і договору про корпоративні принципи управління товариством, укладеного між Одеською міськрадою і ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент», згідно з якими частка міськараді належить 25% у статутному фонду ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса», а фірмі «Одеса Аеропорт Девелопмент» – 75%. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 12 лютого.

Навесні 2011 року Одеська міська рада вирішила виступити співзасновником ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» спільно із ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент».

У жовтні того ж року міськрада і ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» уклали договір про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса», у якому дійшли згоди щодо створення системи узгодженого розвитку авіаційної інфраструктури Міжнародного аеропорту «Одеса». При цьому вони домовилися про розподіл часток, що і було закріплено у статуті ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса». Так, частка міської ради склала 25% (118,35 млн грн – вартість майна аеропорту), а частка приватного інвестора – 75% (335,05 млн грн).

У листопаді 2014 року Одеська міська рада звернулася до суду з вимогою скасувати пункти статуту і договору про корпоративні принципи управління фірмою, які визначають розподіл часток, адже вони суперечать вимогам закону та інтересам територіальної громади Одеси.

Міськрада вказує, що при створенні фірми фактично було змінено правовий режим комунального майна. Адже фактично майно вартістю 118,35 млн грн, яке раніше перебувало на балансі КП «Міжнародний аеропорт «Одеса», було відчужено на користь ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» у його приватну власність і таким чином воно вибуло із комунальної власності.

При цьому міськрада поставила під сумнів справедливість оцінки вкладу міськради у статут. Адже цей вклад був оцінений лише вартістю майна, і не було взято до уваги унікальність цього майна і стратегічне значення Одеси в глобальній транспортній інфраструктурі. Відтак, внесок склав лише 25%, а це не дає можливість громаді впливати на діяльність фірми.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову фірмі відмовили. Вони вказують, що міська рада у 2011 році своїми рішеннями затвердила участь міста у створенні ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» та визначила, що його внесок до статутного фонду становить 25%. Суд вказує, що ці рішення міськради є чинними, в судовому порядку не визнані недійсними, а відтак мають належну юридичну силу та створюють відповідні правові наслідки.

Засновником ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» є лондонська компанія «Одеса Аеропорт Девелопмент Лімітед» (Odessa Airport Development Limited), власниками якої є кіпрська компанія «Велафічіта Холдінгз Лтд» (Velafichita Holdings Ltd) і віргінський офшор «Летнон Лімітед» (Letnon Limited).

Нагадаємо, «Ділова столиця» пов’язувала фірму «Одеса Аеропорт Девелопмент» з одеськими бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським. У Кауфмана і Грановського зв’язок з ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» заперечують. Разом з тим, низка подій свідчать про те, що одеські бізнесмени мають відношення до «Одеси Аеропорт Девелопмент» і реконструкції аеропорту ціною 1,6 млрд грн.