Фірма замдиректора «Укрзалізниці» обігріє «Бориспіль» за 14 мільйонів
19.02.2015   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 17 лютого акцептував пропозицію ТОВ «Київ Грін Енерджі» на постачання теплової енергії. Вартість пропозиції складає 13,82 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Тендер проведено за переговорною процедурою з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин.

Зокрема замовник повідомив про доручення першого замміністра інфраструктури Маліна О.Л. від 14.08.2014 щодо підвищення енергоефективності, у тому числі шляхом переходу з використання природного газу на альтернативні джерела енергії.

Власні котельні аеропорту «Бориспіль» працюють на традиційному паливі. Тому на виконання згаданого доручення на території аеропорту «Бориспіль» було встановлено твердопаливну котельню відкритого типу потужністю 5МВт. Інвестором виступила компанія «Київ Грін Енерджі». Основним видом палива є тріска деревна.

Відтак єдиним виробником теплової енергії з нетрадиційних джерел є котельня ТОВ «Київ Грін Енерджі».

Також сказано, що закупівля теплової енергії, що виробляється на установках з нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, є економічно вигідною для аеропорту, оскільки дає економію 3,45 грн. за споживання 1 Гкал.

Усього аеропорт «Бориспіль» замовив 13 900 Гкал на рік. Вартість енергії складає 994 грн/ГКал.

Це дешевше від цін на опалення у інших замовників. Наприклад, Автобаза Управління справами апарату Верховної Ради України замовила на 2015 рік послуги опалення у «Київенерго» по 1326 грн./Гкал.

Також дорожче коштує опалення від постачальників, які використовують альтернативне паливо. Наприклад, Рава-Руський професійний ліцей замовив теплопостачання у ТОВ «Рава-Руська теплостанція» по 1118 грн./Гкал.

Компанія «Київ Грін Енерджі» створена у червні 2014 року. Половина статутного капіталу записана на Володимира і Євгена Майстришиних, а решта належить ТОВ «Арта управління активами».

Володимир Майстришин – це колишній народний депутат (2002-2005 рр.), належав до Народної партії Володимира Литвина.

Засновниками компанії «Арта управління активами» є перший заступник гендиректора Укрзалізниці Максим Бланк, а також ТОВ «Арта цінні папери», ТОВ «Арта Інвестиційні партнери» і ТОВ «Інноваційні фінансові технології». Контроль над компаніями групи «Арта» оформлено на «Алегро Фонд Зростання», що зареєстрований на кіпрську компанію «IBTR Investmens Limited».

Компанії «Арта» разом з Максимом Бланком заснував Тимур Хромаєв, якого президент Петро Порошенко 30 січня призначив головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. У 1997-2001 рр. Раніше Хромаєв працював на керівних посадах у Міністерстві фінансів. Він є чоловіком відомої телеведучої Марії Єфросиніїної.