«Бориспіль» має заплатити «золотоворітцям» майже 40 мільйонів за роботи, які не хоче приймати
13.02.2015   //  

Суд стягнув з ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» на користь ПАТ «Будівельне управління №813» 39,74 млн грн. заборгованості. Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 5 лютого.

Ці кошти будуть стягнуті з рахунку у «Фінбанку», який аеропорт відкрив на користь фірми у формі безвідкличного акредитиву у рамках договору.

29 грудня 2012 року ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» і ПАТ «Будівельне управління №813» уклали договір генпідряду. Підприємство зобов’язалося побудувати в аеропорту паркінг. Договірна ціна робіт – 423,85 млн грн.

Фірма заявила, що у серпні-жовтні 2014 року виконала роботи і змонтувала обладнання на суму 39,74 млн грн. Однак аеропорт відмовився підписувати акти приймання робіт і відповідно не оплатив їх. Представники аеропорту послалися на те, що документація була неналежним чином оформлена, а наведені в цих актах роботи не входять до складу робіт, передбачених кошторисною документацією.

Крім того, в суді представники аеропорту заявили, що фірма отримала 148,27 млн грн попередньої оплати, і станом на 19.01.2015 залишок невикористаного авансу договору складає 93,45 млн грн., оскільки відсутні документи на підтвердження факту виконання робіт на цю суму.

Суд вважає відмову аеропорту підписувати акти немотивованою, оскільки в ній не наведено які роботи, в якому обсязі і в чому не відповідають кошторисній документації. При цьому, по суті наведених в актах робіт аеропорт зауважень не надав, факт виконання робіт не заперечував.

Також суд вказує, що оскільки будівництво паркінгу не могло бути закінчене до початку Чемпіонату Євро-2012 з футболу, то було вирішено на час його проведення влаштувати перехід з другого поверху терміналу D до автостоянки. Це було оформлено окремим проектом, а всі додаткові роботи мали бути враховані при визначенні загальної вартості будівництва. Суд вказує, що аеропорт про ці зміни знав і затвердив їх.

Станом на квітень 2011 року загальна кошторисна вартість будівництва паркінгу у «Борисполі» становила 395 млн грн. А станом на кінець 2012 року – 518,05 млн грн.

Основним власниками київського ПАТ «Будівельне управління №813» є ТОВ «Альфадорбуд» з будівельної корпорації «Золоті ворота».

«Альфадорбуд» був крупним державним підрядником з будівництва доріг часів Віктора Януковича.

Донедавна засновником «Альфадорбуду» був віце-президент корпорації «Золоті ворота» Віктор Ящук. Разом зі зміною власника змінилася і прописка фірми: тепер «Альфадорбуд» зареєстрований не у Києві, а у Севастополі в окупованому Криму. Нинішнім засновником «Альфадорбуду» є лондонська компанія «Фортсон Констракшн Лтд.».

За даними ЗМІ, зміна засновників пов’язана із заборгованістю фірм з групи «Альфадорбуду» перед «Ощадбанком» на 409 млн грн. за кредитами.