Через терористів ДНР і РНБОУ «регіонал» Орлов не встиг стягнути з «Макіїввугілля» 58 мільйонів
12.02.2015   //  

Господарський суд Запорізької області відмовив ТОВ «Енергоімпекс» у задовленні заяви про про зміну способу та порядку виконання судового рішення щодо стягнення 58,13 млн грн. з ДП «Макіїввугілля». Про це йдеться у рішенні суду від 27 листопада.

Ще 11 лютого 2010 року Госпсуд Донецької області видав рішення про стягнення 58,13 млн грн. на користь «Енергоімпексу». В суму 43,13 млн грн. фірма оцінила вигоду, упущену через те, що ДП «Макіїввугілля» вчасно не поставило їй вугільний концентрат. Ще 15 млн грн. – це штраф, заплачений «Енергоімпексом» третій стороні за порушення строків постачання продукції.

У лютому 2013 року держпідприємство добилося відстрочення виплати 58,13 млн грн. до грудня 2014 року.

Крім того, в червні 2014 року «Енергоімпекс» домігся через суд стягнення додатково 15,10 млн грн. – виплати трьох відсотків річних і компенсації інфляції за 2010-2014 рр.

В середині листопада 2014 року «Енергоімпекс» звернувся до Запорізького госпсуду з приводу встановлення нового строку відстрочення виконання рішення Донецького госпсуду від 11.02.2010 року. Про компенсацію інфляції і відсотків річних вже не йшлося.

Тепер «Енергоімпекс» хотів скоротити термін відстрочки до 15 грудня 2014 року.

Позивач обґрунтовував свою заяву тим, що у 2015 році стягнути кошти з ДП «Макіїввугілля» буде взагалі неможливо. Причиною цього є те, що держпідприємство знаходиться на неконтрольованій території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Зокрема, «Енергоімпекс» послався на заяви міністра палива та енергетики самопроголошеної Донецької Народної республіки про затвердження плану роботи ДП «Макіїввугілля» у новому році. Там йдеться, що видобуте на території ДНР вугілля буде реалізовуватися за кордоном, за виключенням України.

Заявник вважає, що державна допомога ДП «Макіїввугілля» більше надаватись не буде і воно фактично виходить із правового поля України, що унеможливить виконання рішення суду.

Запорізький госпсуд вирішив, що «Енергоімпекс» не довів наявність обставин, що ускладнюють чи унеможливлюють виконання судового рішення. Роздруківки з сайту http://dnr.today/news не можуть бути прийняті судом, як належні та допустимі докази.

Також «Енергоімпекс» посилався на рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо стабілізації ситуації в Донецькій і Луганській областях від 4 листопада 2014 року. Згідно з п.3 цього рішення передбачається припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції діяльності держпідприємств, евакуація працівників (за їх згодою), вивезення в разі можливості майна та документації.

Однак суд вказав на те, що зі змісту рішення неясно, яких саме окремих територій чи яких держпідприємств в зоні АТО стосується пункт 3.

Тому як вважає суд, вжиття таких заходів щодо ДП «Макіїввугілля» зробить неможливим виконання судового рішення від 11.02.2010 року, є необґрунтованим та передчасним.

Відтак суд відмовив «Енергоімпекс» скоротити відстрочку по сплаті ДП «Макіїввугілля» 58,13 млн грн.

Відповідно до Господарського кодексу «Енергоімпекс» міг повторно звертатися до суду із заявою. Однак, судячи з інформації в реєстрі судових рішень, справа більше не розглядалась. Чи вдалося «Енергоімпексу» стягнути гроші наразі невідомо.

«Енергоімпекс» входить в орбіту екс-нардепа від Партії регіонів (2006-2012) Андрія Орлова і його сім’ї.

До того як, потрапити під вплив терористів ДНР, «Макіїввугілля» контролювалось групою Януковича.

До 18 листопада 2014 року «Макіїввугілля» отримало дотацій з державного бюджету на 0,9 млрд грн. – найбільше серед вугільних підприємств в зоні АТО. Після того президент України Петро Порошенко доручив припинити роботу підприємств енергетики та зупинити обслуговування банківських рахунків у зоні АТО.