Київський метрополітен віддасть фірмі Юри Єнакіївського 500 мільйонів боргу за лізингові вагони від росіян
11.02.2015   //  

Київський метрополітен заборгував компанії «Укррослізинг» близько 500 млн грн. за взяті у 2009 році в лізинг російські вагони. Про це йдеться у статті «CorruptUA.org».

У 2009 році компанія «Укррослізинг» виграла тендер з поставки 100 вагонів Київському метрополітену вартістю 1,39 млрд грн. Самі вагони повинні були обійтися у 800 млн грн, ще 590 млн грн передбачалися, як лізингова нагорода компанії.

Оплата за ці вагони мала бути здійснена до кінця 2014 року. Але цього не сталося, оскільки, за даними видання, у бюджеті столиці «просто не вистачило грошей».

«Крім того, з незрозумілих причин, договір був укладений в прив’язці до курсу долара, через що сума заборгованості значно збільшувалася і, судячи з тенденцій валютного ринку, буде збільшуватися далі», – зазначає видання.

9 грудня 2014 Київрада продовжила термін сплати лізингових платежів за вказані вагони до кінця 2018 року.

Видання нагадує, що 75 вагонів «Укррослізинг» купив у російських заводів «Вагонмаш» і «Метровагонмаш», ще 25 – у «Крюківського вагонобудівного заводу» з Кременчука.

За даними Держфінінспекції, «Укррослізинг» купував вагони не напряму у російських заводів, а через посередників – фірми «Мервін» і «Буенор». Поставка здійснювалася через Литву, відправкою займалася британська компанія Victoria Alliance Ltd.

Фірма «Мервін» купила вагони за $32,5 – за тодішнім курсом це близько 270 млн грн. «Буенор» купив ці вагони за 314 млн грн. і продав їх «Укррослізингу» вже за 600 млн грн.

Варто зазначити, що Мінекономіки ще у 2009 році скасувало тендер через порушення процедури торгів. Але метрополітен через суд добився визнання угоди з «Укррослізингом» законним.

Донецьке ТОВ фірма «Буенор» у 2011 році через кілька місяців після закінчення поставки вагонів було ліквідоване. Засновником і директором фірми значився Юрій Гутченко.

На час проведення тендеру київське ТОВ «Мервин» було зареєстроване на новозеландську компанію Alteron Limited, пов’язану з колишнім народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком та його бізнес-партнерами. У 2013 році фірма переїхала з Києва в Запоріжжя, а потім була ліквідована.

Власником британської Victoria Alliance Ltd є Андрій Остапко. Він відомий тим, що виступав директором і засновником ще більше десяти фірм, пов’язаних з Іванющенком. В даний момент Юрій Іванющенко оголошений в розшук.

На час проведення тендеру єдиним засновником ТОВ «Укррослізинг» була кіпрська компанія Impofirm Consulting Limited. Вже через кілька місяців фірму переоформили на новостворену Ukrrosleasing Cyprus Limited, до складу засновників якої увійшли вже згаданий Impofirm, кіпрська компанія Glave Consultants Limited та Bellevue Industries Sarl з Люксембургу. Остання компанія через ВАТ «ВЕБ-Лізинг» є «дочкою» російського державного «Внєшекономбанку».

Зараз мажоритарним акціонером Ukrrosleasing є Glave Consultants Limited, який у свою чергу записаний на два офшори з Панами та Віргінських островів.

Директором ТОВ «Укррослізинг» тривалий час була Світлана Жукова, яка до цього очолювала компанію «ВТБ лізинг Україна» – це дочірня структура «Внешторгбанка», що належить російському уряду.

Від «Наших грошей»:

Кіпрська компанія Impofirm Consulting Limited також виступала засновником ТОВ «Албента», пов’язаного з бізнес-групою Юрія Іванющенка (про зв’язки «Укррослізингу» з Іванющенком докладніше тут і тут).

Андрій Остапко є сусідом нинішнього президента України Петра Порошенка по будинку на вул. Грушевського, 9.