«Альтанку» для Януковича в Карпатах будувала компанія з кола люстрованого заступника Гроймана
11.02.2015   //  

Київська фірма «УНР ПІБ», яка у 2011-2012 року вигравала мільйонні тендери на розбудову президентської резиденції «Синьогора» в с.Гута Івано-Франківської області, входить до гнізда фірм екс-заступника міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитра Ісаєнка, нещодавно звільненого прем’єр-міністром через скандал із отриманням статусу учасника АТО. Про це йдеться у телепрограмі «Наші гроші».

Isaenko_biz_0

Протягом минулих років ця компанія отримала підряди на суму понад 150 млн грн. на будівництво у карпатській дачі Януковича. Серед них була й угода 2012 року на реконструкцію альтанки в «Синьогорі». Як з’ясувалося незабаром, замість альтанки там будували ресторан за ціною розкішного голівудського маєтку – 24 млн грн або майже $3 млн. за тодішнім курсом. Ще стільки ж фірма взяла на реконструкцію «Українського дому» в Києві.

Одним із засновників фірми «УНР ПІБ» є Андрій Бондарець, який вказує у реєстраційних документах підприємства одну з домашніх адрес Дмитра Ісаєнка та його дружини Наталі.

Isaenko_biz_2 Isaenko_biz_4

Крім того, одна з адрес реєстрації самої «УНР ПІБ» – вул. Бориспільська, 26-В у Києві – є місцем реєстрації цілої низки будівельних фірм, пов’язаних з Ісаєнком.

Зокрема, тут зареєстрована фірма «Ніка Лтд», серед засновників якої фігурувала особисто дружина екс-чиновника Наталія Ісаєнко. А також – компанії «Спецбудінвест-17» (власники: згаданий вже Андрій Бондарець та Анатолій Сільчук – виходець з Центрального спеціалізованого управління Міноборони часів роботи там Дмитра Ісаєнка), фірми «Спецмехбуд-21» та ПАТ «Фінансова компанія «Княгиня Ярославна» (обидві оформлені на «Спецбудінвест-17»).

Isaenko_biz_6 Isaenko_savchuk_7

Фірми друзів Дмитра Ісаєнка отримали чимало договорів на будівництво житла для військовослужбоців. Ці договори датовані серединою 2000-х років, коли Ісаєнко відповідав за будівництво в Міноборони, зокрема, очолював Центральне спеціалізоване будівельне управління Міноборони. На вул. Бориспільський у Києві – кілька ділянок Міноборони, де фірми друзів Ісаєнка будували або мали збудувати житло.

Варто зауважити, що компанія «Спецмехбуд-21» нині ще й судиться за 18 млн грн. з держустановою Міноборони – «70 УНР», що було створене наказом Ісаєнка у 2004 році. Половину цього боргу «70 УНР» насправді винне не «Спецмехбуду», а іншій структурі Міноборони – Центральному териториальному управлінню капітального будівництва (ЦТУКБ). Але у 2013 році ЦТУКБ чомусь переуступило право вимоги цього боргу приватній фірмі. Тобто, одна структура Міноборони позичила іншій 9 млн грн., а право забрати ці кошти віддала приватній фірмі з орбіти Ісаєнка.

Isaenko_biz_5 Isaenko_savchuk_2

Ще одна цікава деталь цього судового процесу. І «70 УНР», і ЦТУКБ, і фірму «Спецмехбуд-21» в суді представляє одна людина – Олексій Коваль. Це ще один виходець з Управління Міноборони, яке очолював Ісаєнко. Він же – заступник голови правління компанії «Княгиня Ярославна» і один з керівників фірми «Ніка Лтд», яку засновувала особисто дружина Ісаєнка.

Додамо, що нинішнім директором «Ніка Лтд» є Анатолій Савчук. Він же очолює Центральне спеціалізоване управління Міноборони, яким до нього керував Ісаєнко. Між іншим «Ніка Лтд» стала учасником держпрограми «Доступне житло», куратором якого був Ісаєнко.

Нагадаємо, раніше Дмитра Гнапа у «Слідство.Інфо» повідомив, що Дмитро Ісаєнко у 2013 році задекларував понад 20 млн грн. доходу. У 2014 році Ісаєнко був замміністра будівництва та ЖКХ Володимира Гройсмана.