МОЗ не зміг стягнути 25 мільйонів штрафів з януковичевського постачальника швидких
06.02.2015   //  
О

О

Суд відмовив Міністерству охорони здоров’я у задоволенні позову про стягнення 24,87 млн грн. штрафних санкцій з ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика». Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 22 січня.

18 листопада і 23 грудня 2013 року МОЗ уклав із НВО «Практика» два договори на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги (типу А2, В і С) та їх устаткування. За першим договором компанія зобов’язалася поставити 1056 «швидких» на 713,69 млн грн. (без ПДВ), а за другим – 103 машини на 53,46 млн грн. (без ПДВ). З урахуванням податку загальна вартість підрядів «Практики» становила 920,58 млн грн.

У грудні 2013 року МОЗ у якості авансу перерахував НВО «Практика» повністю всю суму, вказану в договорах. Компанія мала поставити «швидкі» до 25 березня та 30 березня 2014 року на склади державного підприємства «Політехмед». Проте частина машин приїхала із запізненням – лише у травні-червні.

За порушення строків поставки МОЗ нарахувало ПАТ НВО «Практика» штраф і пеню у розмірі 24,87 млн грн. і вимагає їх стягнення. Суди перших двох інстанцій у задоволенні цього позову відмовили.

Вони вказують, що у ході поставки сталися випадки, які не залежали від волі НВО «Практика». При цьому компанія попереджала МОЗ про настання цих обставин і вимушене прострочення поставки.

Так, у березні 2014 року працівники Міндоходів у Волинській області вилучили медичне обладнання, яке НВО «Практика» закупила у компаній Kartsana (Іспанія) і Enterprises Medicales Grey S.A. (Швейцарія), на підставі ухвал Луцького міськрайонного суду.

4 квітня Печерський райсуд Києва визнав незаконними дії працівників Міндоходів і зобов’язав їх повернути компанії вилучений товар та документи. На наступний же день митники повернули компанії товар, але без документів. Документи були повернуті наприкінці квітня. Після чого НВО «Практика» змогла розмитнити медобладнання.

Суд зауважив, що з 1 квітня 2014 року була запроваджена ставка 7% податку на додану вартість при ввезенні медобладнання. Раніше постачання медичних виробів було звільнено від оподаткування.

Зауважимо, що судові ухвали, за якими вилучався товар і повертався, у держреєстрі відсутні.

Між тим згідно з листом Міндоходів, опублікованим у березні минулого року екс-депутатом Київради від «УДАРу» Олексієм Давиденком, вартість устаткування, відправником якого була швейцарська фірма Enterprises Medicales Grey S.A., було завищено у більш ніж 7 разів. Дані про результати розслідування по цій справі досі не оприлюднювались.

Як повідомлялося, по суті НВО «Практика» мала зробити з французьких автівок «швидкі», начинивши їх медичним обладнанням. За даними Давиденка, французьких виробників автомобілів за допомогою податківців і митників змусили продати «Практиці» автомобілі за заниженою ціною. А вартість медобладнання для цих авто, як сказано вище, завищувалась у 7 разів. При цьому вартість робіт по переобладнанню автомобілів також є безпрецедентною для ринку.

Компанія «Практика» належить Олегу Висоцькому, який користувався прихильністю з боку сина Віктора Януковича Олександра.