Паркінг на Оболоні збудує оточення «ударівця», чийого помічника звинувачували у передахуванні потоків митниці
03.02.2015   //  

Київська міська держадміністрація затвердила ТОВ «Єлікон ЛТД» переможцем інвестиційного конкурсу на будівництво багаторівневого паркінгу з об’єктами транспортної інфраструктури на Оболонському проспекті. Відповідне розпорядження від 28 січня опубліковане на сайті КМДА.

Багаторівневий паркінг будуватимуть на перетині Оболонського проспекту з вулицею Героїв Дніпра.

ділянка під паркінг

Конкурс на залучення інвестора для реалізації цього проекту було оголошено наприкінці грудня 2013 р. Тоді КМДА повідомляло, що проектом передбачені три будівлі на 5-6 поверхів кожна, загальною площею понад 6 тис м2.

Під проект було виділено земельну ділянку площею 1 га (кадастровий 8000000000:78:501:0014). Її в листопаді 2013 р. оформили в постійне користування КП «Київтранспарксервіс», якого призначено замовником будівництва.

Орієнтовна вартість реалізації проекту станом на 2013 р. була обрахована на рівні 37 млн грн. Окрім того інвестор має сплатити 5% від цієї суми на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста (орієнтовно на той час 1,54 млн грн.).

єлікон1 єлікон2

Скільки часу займе будівництво невідомо, в умовах конкурсу було зазначено лише строки виготовлення й погодження проектно-кошторисної документації – два роки з моменту оформлення землі.

Нагадаємо, там же, на перехресті Оболонського проспекту з Героїв Дніпра, фірма «Єлікон ЛТД» планує також будувати торгівельно-розважальний комплекс. Відповідний інвестиційний конкурс фірма виграла ще в 2003 р. У 2005 р. фірма оформила оренду земельних ділянок під реалізацію цього проекту – загалом 0,479 га. Це територія всередині кола на перехресті, де наразі знаходяться виходи зі станції метро «Героїв Дніпра» й переходи на різні боки проспекту й вулиці. Згодом, у 2007 р. «Єлікон» також оформив оренду прилеглої ділянки довкола – для будівництва підземних торгових, технічних приміщень та підземних приміщень для розвантаження товарів (1,15 га, кадастровий 8000000000:78:050:0020). Обидва договори оренди були продовжені в 2013 р.

ділянка під обслуг ТРЦ ділянка під ТРЦ

Щодо будівництва ТРЦ, то його тривалий час не могли почати через відсутність погодження проекту з боку ДАІ. У зв’язку з цим «Єлікон» судився з автоінспекцією у 2009-2012 р.р. Згідно з матеріалами справи, оскільки ТРЦ запланували будувати на перехресті, генеральний план об’єкта мало погодити управління Державтоінспекції ГУ МВС України в м. Києві. Однак ДАІ відмовилялося через низку причин: зокрема, поданий фірмою проект не передбачав ні підземного паркінгу, ні відкритих автостоянок для зберігання транспорту працівників і відвідувачів, окрім того порушені будівельні норми щодо заїздів, виїздів, пішохідних переходів і т.д. Фірма на суді заявила, що будувати новий паркінг не буде, натомість оформила дозвіл на користування послугами вже існуючої автостоянки ТОВ «АВВА-Сервіс» (знаходиться по інший бік кола), а щодо норм ДБН, на які посилається ДАІ, то вони не застосовуються в даній ситуації. Суд став на бік «Єлікону» й зобов’язав ДАІ погодити генплан проекту. Інспекція виграла апеляцію, однак Вищий адмінсуд постановив залишити в силі рішення першої інстанції.

В результаті, будувати ТРЦ так досі й не почали, на відведеній для цього території продовжують стояти торгові МАФи.

ТОВ «Єлікон ЛТД» було засноване у 1996 р., першими власниками були Леонід та Олена Галковські.

У 2006 р. перелік власників змінився: ними слали киянин Костянтин Прадещук і Тимофій Бичков з Чернігова. Бичков також відомий як тесть народного депутата Владислава Атрошенка, також родом з Чернігова (у 2002-2005 обирався від «Нашої України», у 2012-2014 входив до складу фракції Партії регіонів, до чинного парламенту пройшов від «Блоку Петра Порошенка»). З 1995 р. Атрошенко одружений на дочці Бичкова – Ірині Атрошенко. Окрім того Бичков з Атрошенком з 2009 стали співзасновниками ТОВ «Десна» ФК-2», ще один спільний бізнес – ТОВ «Енергополіс-Інвест», де основну частину статутного капіталу контролює Тамара Іванівна Атрошенко – мати народного демутата, там же має часту Тимофій Бичков.

У червні 2010 р. співвласниками фірми у рівних долях стали Бичков і ТОВ «АВ-Бізнесгруп» тієї ж Тамари Атрошенко.

Станом на сьогодні фірма «Єлікон ЛТД» змінила і власника, і директора, й адресу. Власність переписана на Ганну Василівну Вергелес. Офіційна адреса в ЄДР зазначена як вул. Декабристів 2а. Тут же приписана низка фірм, пов’язаних з народним депутатом Валерієм Іщенком (у 2008-2012р.р. депутат Київдади від УДАРу, з 2012 – народний депутат від УДАРу, а в нинішньому скликанні – від БПП). Так, за цією адресою зареєстровані ТОВ «АТВ» і ПП «Південний», що донедавна належали самому Іщенку. Наразі вони переписані на ту саму Ганну Вергелес. Окрім того на цій же адресі – фірма сестри Іщенка, Тетяни Євстратової – ТОВ «Є-Груп».

Сім’я Валерія Іщенка через фірму «Український будівельний холдинг» контролює майже 15% підземних переходів Києва, у яких ведеться торгівля. У тому числі фірма щонайменше з 2012 орендує підземні переходи на перехресті Героїв Дніпра і Оболонського проспекта.

Директор іншої фірми Іщенка (ПП «Південний») Георгій Ярошенко, що був кандидатом від «УДАРу» до Київради і якого називали помічником Іщенка (нині його у списку помічників Іщенка немає), весною 2014 року потрапив у скандал з передахуваням потоків на митниці. У цьому його звинуватив заступник Дніпропетровського губернатора Геннадій Корбан. Було порушено карну справу, однак у тюрму ніхто не сів.