Екс-заступник Гройсмана, звільнений за сумнівний статус учасника АТО, позаторік задекларував понад 20 мільйонів доходу
03.02.2015   //  

ісаєнкоКолишній заступник міністра регіонального розвитку Дмитро Ісаєнко у 2013 році задекларував понад 20 млн грн. доходу. Про це йдеться у сюжеті Дмитра Гнапа для «Слідство.Інфо».

В офіційній біографії Дмитра Ісаєнка сказано, що він все життя працював службовцем та чиновником – жодного дня в бізнесі. Тому для журналістів сюрпризом стала декларація чиновника про доходи за 2013 рік, у якій Ісаєнко вказав фантастичну як для службовця суму доходів – 20,49 млн грн.

Окрім того, журналіст з’ясував, що Ісаєнко живе у маєтку у престижному селищі Козин, що в 25 км від Києва. Як свідчать дані Держреєстру речових прав на майно, садибу (на фото нижче) і земельну ділянку у більш ніж півгектара зареєстровано на Ісаєнко Наталію Дмитрівну. Очевидно, це донька екс-чиновника.

За даними автора, з великими грошима Дмитро Ісаєнко почав мати справу ще понад 10 років тому, коли він працював на посаді начальника Центрального спеціалізованого будівельного управління Міноборони. Всі військові забудови та розпродажі військового майна роками проходили через руки Ісаєнка.

З іменем Ісаєнка пов’язані, зокрема, оборудки, які провело підпорядковане йому ДП «Ліси оборони». Так, у 2005 році ДП «Ліси оборони» купило у фірми дружини Ісаєнка АТ «НВК «Будівельний капітал» 2911 сталевих ванн для військових на 925 тис грн. Але військова прокуратура вказаних ванн не знайшла і це стало приводом для порушення кримінально справи.

10410115_759372700812566_1411969657895815347_n

Ще одна оборудка пов’язана з будівництвом житла для військовослужбовців у м. Решетилівка (Полтавська обл.). Для цього ДП «Ліси оборони» в особі директора Андрія Зернова уклало угоду з ПП «Квант», засновником якого був сам Зернов. Держпідприємство перерахувало «Кванту» 1,91 млн грн., а той найняв субпідрядника – вже згадане АТ «Будівельний капітал». Варто зауважити, що співзасновником цієї компанії була також Наталія Зернова, дружина Андрія Зернова. Коли житло нарешті побудували, військовим воно так і не дісталося. Багатоквартирний будинок продали фірмі «Теплобуд», власником якої була Наталія Зернова.

Нагадаємо, 13 січня цього року група народних депутатів змусила Дмитра Ісаєнка відмовитися від статусу учасника бойових дій. На наступний день чиновник був звільнений з посади заступника міністра регіонального розвитку через неправомірне отримання ним статусу учасника АТО.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», Ісаєнка у зону бойових дій відрядив тодішній віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман. Завданням Ісаєнка було координувати проведення робіт з облаштування інженерно-технічних споруд у 1 та 3 секторах на Донбасі.

Сам Ісаєнко стверджує, що був у зоні бойових дій багато разів: «…навіть не можу порахувати.. Відрядження собі оформляв 5 чи 6 разів. Сидів там тижнями. Кожен день виїжджав на нові рубежі», – стверджує Ісаєнко.

Та секретар Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій Сергій Лапа слова екс-чиновника спростовує: «В документах була довідка, яка свідчить про те, що Ісаєнко Дмитро Валерійович перебував в зоні АТО три рази від 2 до 5 діб».

Разом з тим, за словами Лапи, документи щодо надання статусу учасника бойових дій розглядаються навіть по одному факту перебування особи у зоні АТО.

Між тим, як зауважує журналіст, саме в серпні, коли Ісаєнко мав би керувати будівництвом фортифікацій у зоні АТО, на своїй сторінці у Facebook він розмістив фото, на яких він разом з друзями рибалить десь на морі. Згодом Ісаєнко ці світлини видалив.

ісаенко риба ісаєнко ато

Зараз Ісаєнко прагне повернутися на роботу в міністерство. За даними джерел «Слідства.Інфо» в Мінрегіонбуді, коли Гройсман був міністром, саме Ісаєнко готував для нього стратегію регіонального розвитку держави. І лише на 2015 рік для реалізації цієї стратегії в Державний фонд розвитку регіонів закладено 3 млрд грн.