Банкірське угрупування Яреми (додано)
26.01.2015   //  

yarem(додано повідомлення «Авант-банку»)

Генпрокуратура переводить свої рахунки у «Авант-банк», у якому працював син генпрокурора Яреми (додано повідомлення «Авант-банку»).

Гроші Генпрокуратури у «Авант-банку»

Кілька днів тому в просторах Інтернету з’явилась дивна, як на наші «антикорупційні часи», інформація. Виявилось, що відтепер працівників Генпрокуратури обслуговуватиме «Авант-Банк». Новину про це оприлюднив у Фейсбуці відомий активіст і колишній співробітник луганської прокуратури Сергій Іванов.

«Працівники Генеральної прокуратури України з благополучного «Райффайзена» волюнтаристськи переводяться на обслуговування в якийсь «Авант-банк», каламутне фінансово-кредитна зажоп’я, відоме тим, що в ньому три роки трудився екс-міністр оборони Гелетей і тим, що в цьому банку тримає свій депозит на пару мільйонів доларів надзвичайно обдарований син Яреми. Цілий ряд знаючих і шанованих людей ( в т.ч. нардепів) сказали мені, що цей банк в принципі є дітищем панів Яреми, Ліщенка він же «Ліча») та ін., т.с., комерсантів», – написав Іванов.

Син генпрокурора Валерій Ярема останнім часом заробляє на держслужбі 6,5 тисяч гривень на місяць.

Син генпрокурора Валерій Ярема останнім часом заробляє на держслужбі 6,5 тисяч гривень на місяць.

Допис одразу прокоментувала представниця прес-служби банку, яка з одного боку визнала, що низка держустанов справді перейшла на обслуговування в «Авант-Банк». Однак з іншого – наголосила, що клієнтів банк залучає на ринкових засадах.

«Ярема та Ліщенко ніяк не пов’язані с банком, і відповідно викладена Вами інформація зі згадуваннями цих осіб є недостовірною», – йдеться у заяві прес-служби.

«Наші гроші» не могли пройти повз історії. Зважаючи бодай на те, що ще зовсім недавно «ринкові засади», які змушують державні структури переводити свої зарплатні проекти з одного банку в інший, виглядали дещо здеформовано. У результаті чого держустанови масово переводили свої рахунки у «Всеукраїнський банк розвитку» сина тодішнього президента України Олександра Януковича.

Друга причина нашої зацікавленості полягає в назві самого банку. Точніше, в прізвищах людей, які сплелись там в якусь неймовірну вибухову суміш. На жаль, ми не зможемо описати всі знахідки в одному тексті – занадто густо там засіяно. Дамо лише кілька штрихів. Так виглядає, що їх достатньо для того, аби пояснити, чому головний правоохоронний орган країни вирішив довірити сокровенне – зарплату – далеко не найвідомішому банку країни.

«Авант-банк» і син Яреми

Інформація про мільйонний депозит, озвучена Сергієм Івановим, уже близько місяця циркулювала у просторах Інтернету. Активісти Anonymous стверджують, що зламали поштові скриньки працівників Генпрокуратури та їх оточення і викачали купу цікавих документів.

Серед них документи банку, які свідчать, що син генпрокурора Валерій Ярема мав у 2012 р. на рахунку в «Авант-Банку» $4 мільйони.

ярема-ретуш

Облишимо зараз роздуми про те, звідки взялись мільйони доларів у Валерія Яреми (1988 р.н.), котрому на час вкладу було 23 роки. Кожен має право стільки грошей, скільки заробив. А малодохідну з точки зору легальної зарплати (на рівні 6,5 тис грн.) посаду керівника Департаменту держреєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби він зайняв лише нещодавно.

Раніше ж він міг отримувати і більш пристойні доходи, бо у тому ж 2012 році Валерій Ярема був помічником голови правління «Авант-банку».

ярема -помічник

Про це свідчать документи, які готувалися для реєстрації благодійного фонду «Елєос», де Валерій Ярема виступив співзасновником. Свого часу «Елєос» активно працював у Дарницькому районі Києва, звідки по мажоритарці у тому ж 2012 році обирався до Верховної Ради Ярема-старший.

(До слова, свої рахунки «Елєос» також тримав в «Авант-Банку». На сайті фонду «Авант-Банк» зазначений як партнер.)

Але повернімося до згаданих $4 мільйонів.

Як свідчать опубліковані документи, цими грішми Ярема поручився за кредит, який у «Авант-Банку» взяло ТОВ «Кир-Х». Зрозуміло, що поручитись такими грішми можна лише за кредит нечужої тобі людини. Отож кілька слів про фірму.

ярема-поручитель

На сайті компанії вказано, що вона має проекти в галузі нерухомості та продажу нафтопродуктів. Також у 2012 р. «Кир-Х» відкрила завод із виробництва палет «Гранула+» в Івано-Франківській області.

Засновником «Кир-Х» був нинішній нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Савченко. Пізніше фірму переоформили на «Корхіт Корпорейшн Лімітед» з Кіпру. Директором «Кир-Х» є Маргарита Савицька, яка також є головою контрольно-ревізійної комісії Національної Федерації самбо України, де президентом є Олексій Савченко. Варто зауважити, що в 2011-13 рр. Савченко був на різних топ-менеджерських постах «Авант-банку».

Однак це ми відійшли трохи вбік. Поки що ми зафіксували, що юний син генпрокурора тримав свої мільйони і трудився помічником голови правління «Авант-банку». І саме цей банк запропонував найкращі ринкові умови Генеральній прокуратурі. Просто так склалось.

А зараз Валерій Ярема, без сумніву, не має жодного стосунку до «Авант-банку». У цьому ми цілковито довіряємо прес-службі банку.

У принципі на цьому можна було би й закінчувати, якби «Авант-банк» не виявився занадто багатим на зв’язки, яких вистачає не на одну на купу цікавих дослідів. Ми не могли пройти повз деякі з них, бо, гадаємо, пересічним українцям мало би бути цікаво, у банкоматах якої фінансової установи отримуватимуть зарплату бійці антикорупційного фронту.

Від «Авант-банку» на Троєщину

Від початку заснування у 2008 році «Авант-Банк» був оформлений на ТОВ «Лоренс Груп», основним власником якої був Михайло Гріншпон, відомий як радник екс-міністра оборони Олександра Кузьмука. Але у липні 2011 р. Гріншпон покинув «Лоренс Груп», і туди прийшли нові люди.

Михайло Гріншпон останніми роками більше відомий як радник керівника Державного космічного агентства України

Михайло Гріншпон останніми роками більше відомий як радник керівника Державного космічного агентства України

Тоді «Лоренс Груп» оформили на низку фізосіб, серед яких, зокрема, був Володимир Шарій. Ми виділяєм серед інших саме його, бо через рік, у 2012 році, саме на нього будуть записані частки у компаніях «Сателін», «Провін», співзасновником яких є ТОВ «Срібна Затока» – фірма, на яку оформлено землі на Жуковому острові, де зводиться палац Юрія Іванющенка., більш відомий як «Межигіря-2».

Володимир Шарій виявився також партнером (по ТОВ «Орбіта-Груп») відомого багатьом чоловіка – Олександра Ліщенка. На початку 2000-х Ліщенко, у вузьких колах більш відомий як «Ліча», належав до кримінального угруповання «Прища», що контролювало найбільший столичний ринок «Троєщина», був неодноразово судимий по кримінальним статтям. Пізніше Ліщенко пішов у бізнес і політику – став депутатом Київради, де прославився скандальною поведінкою в сесійній залі.

Олександр Ліщенко останніми роками більш відомий як депутат Київради.

Олександр Ліщенко (ліворуч) останніми роками більш відомий як депутат Київради.

Ну, і закінчимо цей фрагмент про банківський менеджмент тим, що до 2013 року Шарій був власником ТОВ «Троєщинський торговий центр».

Міліція і злочинці

У вересні 2011 р. співвласники «Лоренс Груп» знову змінилися. Зокрема, зі складу товариства вийшов Шарій, натомість зайшов Ліщенко. Також до «Лоренс Груп» увійшов уже згаданий Олексій Савченко, який згодом став помічником народного депутата Віталія Яреми. Схоже, що особи, яких на два місяці записали власниками «Лоренс Груп» просто тимчасово «тримали місце» для справжніх власників. Зокрема деякі з них були бізнес-партнерами Савченка і Ліщенка або працювали в їхніх компаніях.

У 2012 р. «Лоренс Груп» перестала гратись у відкритість, перейменувала себе на «Стабіл Холдинг» і переоформилась на десяток глухих офшорів із Сейшельських і Віргінських островів. Втім Савченко і Ліщенко до початку 2014 року все ще обіймали керівні посади в «Авант-Банку». А у липні 2014 р. членом наглядової ради банку призначили Вадима Рогача, який є віце-президентом Національної федерації самбо України, яку очолює Олексій Савченко.

У своїй податковій декларації Савченко вказав, що за 2013 рік отримав 236 млн грн. доходу – з них 47 млн грн. дивіденди і проценти, а 189 млн грн. отримано від відчуження рухомого та нерухомого майна. До речі, багатьом відомий і співочий талант Савченка. Слухає ці пісні і сам Ярема, котрий назвав Савченка своїм улюбленим співаком.

Втім зблизила Ярему, Савченка і Ліщенка аж ніяк не музика. У біографії Савченка є один важливий факт: у 1997-2003 рр. він працював у міліції і дослужився до замначальника київського УБОЗу. При цьому нинішній Генпрокурор Віталій Ярема у 2003 році очолив УБОЗ ГУМВС в м.Київ, а раніше займав керівні посади у карному розшуку столичної міліції та на міністерському рівні.

В газетних архівах збереглося інтерв’ю Савченка про його дотичність до арешту кримінального авторитета Валерія Прищика у 2001 році. Це той самий «Прищ», до угрупування якого входив вищезгаданий «Ліча».

У кінці 2002 р. найтяжчі звинувачення з Прищика та його подільників було знято. Суд мотивував своє рішення слабкою доказовою базою, представленою УБОЗ, слідством і прокуратурою. Хоча зрештою розв’язка для «Прища» не забарилася, але вже на волі, коли в грудні 2003 р., він був застрелений невідомим. І після смерті боса контроль на Троєщинським ринком успадкував Ліщенко.

Також у 2003 році змінились плани на життя у Савченка – він пішов у бізнес і за кілька років казково розбагатів.

На службі у Юри Єнакіївського

У біографії Савченко повідомляється, що після відставки з міліції він став начальником управління безпеки банку «Персональний комп’ютер». А коли банк у 2004 році перейменували в «Родовід», то він там став заступником голови правління. Мова йде за той самий знаменитий «Родовід», який контролювався Юрою Єнакіївським і нині знаходиться на балансі держави.

савченко біографія

У 2006-2010 рр. у Савченка з’являється уже власне дітище – ПАТ «Партнер-Банк», згодом перейменований у «Конверсбанк».

Також Савченко володів чернігівським ФК «Десна». Саме на футбольній ниві Савченко зійшовся з горілчаним магнатом Павлом Климцем, котрий у 2008 р. купив 50% клубу «Десна». Це знайомство стало настільки знаковим, що у 2010 році після того як президентом став Віктор Янукович, Савченко очолив ДП «Укрспирт».

Останнім часом Олексій Савченко (ліворуч) більш відомий як народний депутат від "Блоку Петра Порошенка". Поряд з ним горілчаний магнат Павло Климець.

Останнім часом Олексій Савченко (ліворуч) більш відомий як народний депутат від “Блоку Петра Порошенка”. Поряд з ним горілчаний магнат Павло Климець.

Щоправда протримався він на цій посаді тільки два місяці. Далі доля його завела до «Авант-Банку», де, як вже говорилось, стільки цікавих людей, що літер не вистачає, аби всіх описати.

Так що наостанок лише ще одне прізвище. Минулої осені телевізійники «Наших Грошей» поїхали подивитись як просувається будівництво «Межигір’я-2» і натрапили там на суворих охоронців, які намагались заборонити зйомку і представились співробітниками Управління державної охорони. Наскільки вони були щирими – сказати важко, оскільки посвідчень ніхто не показував. Однак варто згадати, що очолює Управління Валерій Гелетей, колишній віце-президент «Авант-банку».

Ну, і взагалі доля «Межигір’я-2», до якого, нагадаємо, має стосунок один із «авантівців» – Володимир Шарій – складається дуже успішно. 18 грудня 2014 р. Київський апеляційний господарський суд залишив у власності людей Юри Єнакієвського землю в заказнику під Києвом (про судовий перебіг докладніше тут). Генеральна прокуратура в особі цілого заступника Генпрокурора не змогла довести свою правоту. Хоча, напевно, намагалась. Говоримо, «напевно», бо, хоча від Майдану вже минув рік, однак про кримінальні справи щодо Єнакієвського поки що чути не було.

От така невдача спіткала головний антикорупційний орган країни. Але за законами карми кожна невдача має врівноважуватись позитивом. Але про позитив ми вже написали на початку статті: відтепер слідчі ГПУ отримуватимуть зарплату в дуже достойному банку дуже достойних людей. Бо саме він запропонував хороші ринкові умови. А в наші країні можуть мінятись лише учасники ринку, а не його правила.

Ірина Салій, «Наші Гроші»

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від прес-служби «Авант-банку».

У ньому стверджується, що «банківський депозитний договір, зображений на фото в форматі .doc, ніколи не існував».

Також прес-служба банку обіцяє, що «всім фактам розповсюдження завідомо неправдивої інформації про Авант-банк буде дана юридична оцінка, матеріали якої у подальшому будуть передані для реагування правоохоронним органам».

Після цього до «Наших Грошей» надійшов також лист за підписом начальника юридичного управління «Авант-Банку» Смиковської І.П. У ньому викладено позицію банку щодо частини оприлюднених у статті документів та повідомлення Сергія Іванова:

«Працівники Генеральної прокуратури України з благополучного «Райффайзена» волюнтаристськи переводяться на обслуговування в якийсь «Авант-банк», каламутне фінансово-кредитна зажоп’я, відоме тим, що в ньому три роки трудився екс-міністр оборони Гелетей і тим, що в цьому банку тримає свій депозит на пару мільйонів доларів надзвичайно обдарований син Яреми. Цілий ряд знаючих і шанованих людей ( в т.ч. нардепів) сказали мені, що цей банк в принципі є дітищем панів Яреми, Ліщенка він же «Ліча») та ін., т.с., комерсантів», – написав Іванов.

  1. Щодо переводу працівників Генеральної прокуратури України на зарплатний проект в АВАНТ-БАНК.

Інформуємо Вас, що АВАНТ-БАНК як і інші банки України, наразі бере участь у тендері щодо можливості обслуговування зарплатних проектів структур ГПУ. Наразі, триває тендер, усі процедури його проведення – прозорі. Відповідно стверджувати (тим більше посилаючись на пост у “Фейсбуці”!), що ГПУ волюнтаристські переводить працівників до АВАНТ-БАНКу – це принаймні є некоректно. А вислів про “каламутне фінансово-кредитне зажоп’я” – є образою честі і гідності нашої установи. Хочу додати, що поширюючи завідомо брехливу та образливу інформацію, сайт несе відповідальність згідно діючого законодавства України.

«Так, серед опублікованих документів є інформація про те, що син генпрокурора Валерій Ярема в лютому 2012 року мав на рахунку в «Авант-банку» $ 4 млн, а також був помічником голови правління цього ж банку».

  1. Зображення депозитного договору на суму 4 млн доларів США – фальсифікат. Просимо журналістів шановного видання “Наші гроші” не використовувати джерело “анонімус” як доказову базу існування депозитного договору Яреми В.В. Впевнено заявляємо Вам, що вказаний у матеріалі договір – не існував і не існує. Це – вигадана інформація. Втім, Валерій Ярема певний час дійсно працював в АВАНТ-БАНКу, цей факт ми підтверджуємо.

«Як свідчать опубліковані документи, цими грішми Ярема поручився за кредит, який у «Авант-Банку» взяло ТОВ «Кир-Х». Зрозуміло, що поручитись такими грішми можна лише за кредит нечужої тобі людини. Отож кілька слів про фірму».

  1. Відповідно не може існувати і договір поруки, який згадується у якості забезпечення під кредит. Цей документ також є сфальшованим “анонімусом”. Офіційно повідомляємо, що за цей кредит Ярема В.В, не поручався.

«Варто зауважити, що в 2011-13 рр. Савченко був на різних топ-менеджерських постах «Авант-банку».

  1. Олексій Савченко обіймав посаду Голови Наглядової Ради АВАНТ-БАНКу до 18.05.2012 року. Від цього часу Савченко О.Ю. не має відношення до банку – не займає будь-яку посаду та не має акціонерної частки в АВАНТ-БАНКу.