Гроші на крові: діалізні монополії
21.01.2015   //  

dollarМонополія «Бакмеда» на перитонеальний діаліз та війни «Гамбри» і «Фрезенівців» за ринок гемодіалізу.

В Україні є ринок державних закупівель, на який мало звертають уваги. А дарма. Бо він стосується чотирьох тисяч людей, на лікування яких держава щороку витрачає до півмільярда гривень.

Ні, це не народні депутати, і не урядовці. Це звичайні українці, чиї життя залежать від того, чи вдасться їм провести черговий сеанс діалізу – очистки крові від всілякої гидоти, що потрапляє до неї через непрацюючі природні фільтри людини – нирки.

Варіантів підтримання життя є два: гемодіаліз або перитонеальний діаліз.

При гемодіалізі кров пацієнта прокачується через зовнішній фільтр, чиститься і повертається назад у організм.

gemodializ

Перитонеальний діаліз передбачає закачування очищувального розчину через дірку у животі і її злив з іншої дірки.

peritoneal-dialysis

Ми не будемо «вбурюватись» у медичні проблеми. Просто побажаємо усім здоровим не мати такої халепи, а хворим – здоров’я і безперервної опіки. А з огляду на нашу тендерну специфіку проаналізуємо державні ринки діалізу.

Отже суттєва різниця між цими процедурами передбачає, що на ринку гемодіалізу правлять бал одні гравці, перитонеальним займаються інші.

Однак вивчення тендерів показує, що слово «ринок» вживати у цьому контексті взагалі неправильно. Оскільки постачання необхідного приладдя повністю монополізовано у випадку перитонеального діалізу і ділиться навпіл між двома угрупуваннями по гемодіалізу.

№/група/фірма Підряди, грн.
1ф «Ренарт» 394 490 425
2г «Гамбрамед» 315 354 044
3г «Румед» 297 681 873
4г «Діалсервіс» 248 773 071
5б «Бакмед» 222 941 547
6ф «Фрезеніус Медикал Кер Україна» 161 540 634
7ф «ТТВ-Дом» 154 101 493
8 «Індекс» 62 992 099
9б «Лінк-Медитал» 47 981 666
10г «Укрпрофмед» 35 242 178
…Десятки інших фірм поділили 157 594 865

(дані про тендери, у предметі закупівель яких було вказано слово «діаліз», з моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році, без урахування закупівель центральних органів та установ у Києві, які складають незначну частину закупівель у порівнянні з регіональними)

Перитонеальна монополія «Бакмеду» (група позначена у таблиці літерою «б»)

Перитонеальний сегмент можна порівняти з ринком електроенергії, яку ви можете взяти або у обленерго, або поставити собі вітрячок і крутитись якось самотужки. Порівняння з вітрячком показує наскільки мізерна кількість тендерів припадає на когось іншого, ніж на двох визнаних лідерів – фірми «Бакмед» (223 млн грн. за сім років) і «Лінк-медитал» (48 млн грн.). При цьому говорити про якісну конкуренцію між цими фірмами не доводиться.

За даними джерела «НГ» на митниці, обидві фірми імпортують приладдя для діалізу тільки від одного постачальника – угорської компанії «Immedex Europe Kft.» (за даними за 2013 рік, ще одним отримувачем товарів «Іммедексу» в Україні було ПП «Фармлогістика», яке участі в державних тендерах не бере, тому розглядати цю гілку не будемо).

Саме угорський «Іммедекс» нині виступає засновником «Бакмеду». А до угорців співзасновником та багаторічним керівником «Бакмеду» був Микола Баришевський, який нині є співвласником «Лінк-медиталу» разом з Олексієм Баришевським.

Цікаво, що весь цей «Бакмед» виріс на державному майданчику, оскільки першим засновником фірми була державна компанія «Укрмедпостач». А керівники держкомпанії згодом попереходили у приватний сектор. Леонід Каліннік з крісла директора «Укрмедпостачу» перебрався до складу співзасновників «Бакмеду» (потім його прізвище теж було витіснено угорським засновником). Заступник Калінніка по держкомпанії Сергій Ледін очолив правління «Бакмеду», а згодом його на цій посаді замінив Дмитро Сергійович Ледін.

Гемодіаліз «Гамбри» («г») і «Фрезеніуса» («ф»)

Розклади на ринку гемодіалізу можна порівняти з ситуацією у секторі мобільного зв’язку. Його багато років ділили навпіл «Київстар» та UMC (нині МТС), поки туди не вклинився «Астеліт» Ріната Ахметова. Однак новачку вдалось відщипнути лише 15% ринку. Відтак гегемонія лідерів залишилась фактично непорушною (і лише Антимонопольний комітет її не бачить всі ці роки).

По гемодіалізу олігополістами виступають дві групи.

Лідером виглядає умовна група «Гамбра», яка за сім років отримала від держави гемодіалізні підряди щонайменше на 861 млн грн. Сюди зараховуємо МСП «Гамбрамед» (315 млн грн.), ТОВ «Діалсервіс» (249 млн грн.) і ТОВ «Румед» (297 млн грн.)

Основоположниками групи можна вважати Леоніда та Лілію Файнблатів, засновників «Гамбрамеду». Ця фірма раніше входила до складу засновників «Діалсервісу» і досі ділить з нею одну адресу у Києві по вул. Зоологічна, 3я. Згодом «Діалсервіс» було перереєстровано на Євгена та Олександра Батюків.

Також Файнблати були засновниками «Румеду», згодом перереєструвавши фірму на Олександра Кушніра і Галину Жнякіну.

Тобто з точки зору тендерного законодавства ці три фірми не є пов’язаними, але фактично ці фірми виглядають як нерозлийвода, оскільки успішні тендери вони розігрують виключно між собою.

Ситуація трохи змінилась восени 2014 року, коли на боці цієї групи почало грати ТОВ «Укрпрофмед». Ця фірма у останні роки була відома як підрядник будівництва «Охматдиту», на субпідряді у якої знаходились фірми Януковича. У 2000-х «Укрпрофмед» належав Олені Бех, чия інша компанія «Інтерфарм» фігурувала у скандалі з трикратним завищенням цін на вакцини у 2008 році. Згодом місце Бех в «Укрпрофмеді» зайняла її партнерка Ірина Коваль, а нині засновниками є «Пентафлекс Гроссменн Ел.Пі.» (Шотландія) і ТОВ КУА «ІФГ Капітал венчурні фонди» Ірини Новикової.

Від цієї групи трохи відстає умовна група «Фрезеніус»710 млн грн. на держпідрядах за сім років. Сюди зараховуємо ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» (162 млн грн.), ТОВ «Ренарт» (394 млн грн.), Спільне українсько-німецьке підприємство «ТТВ-Дом» (154 млн грн.).

У цьому випадку про спільних засновників не йдеться. Просто вони розігрують тендери здебільшого між собою. Але є ще кілька непрямих доказів.

«Ренарт» розігрує тендери з «ТТВ-дом», також за даними джерела на митниці у них однакові постачальники з Австрії – «Medprodex Trading Gmbh» і «AP Holdihg GmbH».

У свою чергу «ТТВ-дом» і «Фрезеніус Медикал Кер Україна», який імпортує устаткування німецької компанії «Fresenius medical care Deutschland gmbh», ловились антимонопольниками на тендерній змові.

Хто виглядає справжнім лідером у цій групі сказати важко. Хоч «Ренарт» Сергія Суміна і є безумовним лідером діалізного хіт-параду, однак фірма зі статутником 60 тисяч гривень не виглядає «важковиком», не маючи навіть свого сайту. При цьому у київської фірми з мільйонними оборотами контактний телефон 067-235-36-05 такий же, як вказував якийсь Сергій у оголошенні про продаж «алюминиевые катушки 27см. под NAB адаптеры» для магнітофонів. Несолідно.

Засновниками одеського «ТТВ-дом лтд» є доцент Одеського національного економічного університету Анатолій Коверда і багаторічний працівник Одеського екологічного університету Євген Гущин. Раніше співзасновником «ТТВ-дому» був «Торговий дім «Преображенський». Співвласником цієї фірми був доволі відомий у Одесі адвокат Олег Куталадзе, у біографії якого є і робота у міськвиконкомі Одеси часів Гурвіца, і робота у «Трансінвестсервісі» (фірма орендує шматок порту Южного).

«Фрезеніус Медикал Кер Україна» зареєстровано на німецьку фірму «Фрезеніус медикал кер бетайлігунгсгезелльшафт мбх». А директором української фірми вже багато років є Володимир Подворний, який і презентує компанію у мас-медіа.

Регіональний розріз

У плані покриття України перевага теж на боці «Гамбри», яка контролює вдвічі більшу територію від «Фрезенівців». При детальному вивченні, як ділились обласні підряди по рокам, очевидно, що у кількох областях були битви. Наприклад, три роки тому замовники Дніпропетровської і Черкаської змінили милість з «Гамбри» на «Фрезенівців». У 2014 році «Фрезенівці» також ввійшли у Чернігівську область.

carta oblastey

Також відомо про бойові дії у Львівській області, які проходили цієї зими. «Фрезенівці» спробували виграти цінову війну у споконвічній вотчині «Гамбри», запропонувавши дешевше устаткування і оголосивши піаркомпанію по прив’язці «Укрпрофмеда» до Януковича. Однак опоненти застопорили справу скаргою в АМКУ і розборки за 50 млн грн. перенесено на 2015 рік.

Тож головне очікування від нового року наступне – чи з’явиться на ринку діалізу третій оператор, якому вдасться вклинитись у існуючі розклади. І якщо з’явиться, то як це відобразиться на цінах. Існуючий рівень ми вже зафіксували, а у 2015-му – подивимось. Нова серія закупівель почнеться найближчими тижнями і ми будемо уважно слідкувати за ними.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»