Половина з 2,5 мільярдів МОЗу торік дісталась Багрію і Мироновій
12.01.2015   //  

У 2014 році Міністерство охорони здоров’я провело тендери на постачання ліків і медичного устаткування на 2,45 млн грн., дані про які було опубліковано у «Віснику державних закупівель».

Найбільшим постачальником як попереднього року стала фірма «Людмила – Фарм» Олени Миронової та Костянтина Грошева з результатом 585 млн грн. проти 391 млн грн. у 2013 році.

Значно наростили здобутки компанії з групи Петра Багрія – «Укроптпостач», «Люм’єр фарма», «Фармадіс» та «Ганза» отримали підряди на 693 млн грн., тоді як попереднього року мали 295 млн грн.

Відтак фірми Миронової і Багрія отримали міністерські підряди на 1,28 млрд грн., що становить рівно половину усіх замовлень МОЗу.

Також у топ-10 постачальників МОЗ ввійшли «Фармекс-груп» (120 млн грн.) з групи Бориса Литовського і депутата російської Держдуми Олександра Шишкіна та «Вектор Фарма», яку пов’язують з колишнім головою тендерного комітету МОЗ Романом Рогачовим та екс-радником міністра МОЗ Дмитром Підтуркіним (226 млн грн.).

Всі вказані фірми були постачальниками МОЗу за часів Віктора Януковича.

Єдиним новачком у десятці найбільших постачальників міністерства після Майдану стало українське представництво міжнародної корпорації «ГлаксоСмітКляйн» (132 млн грн.), з яким МОЗ укладало прямі угоди без відкритих торгів.

Через затягування тендерів з боку міністерства та окремих фармкомпаній у 2014 році МОЗ проводило закупівлі найдовше у порівнянні з минулими роками. Першу тендерну угоду було укладено лише у серпні. Відтак частина ліків, необхідних пацієнтам ще минулого року, буде поставлено лише в середині 2015-го. На тендерах у грудні МОЗ вказувало терміном поставки «2014 рік, або протягом 180 днів з дня оплати».

Нагадаємо, у 2013 році МОЗ провело тендери на 3,15 млрд грн. Різниця з 2014 роком пояснюється проведенням тендеру на постачання автомобілів швидкої допомоги на суму майже 1 млрд грн. Французьких виробників «Пежо» за допомогою податківців і митників змусили продати переможцю тендеру НВО «Практика» Олега Висоцького автомобілі за заниженою ціною. Відтак вся знижка пішла на закупівлю медичного устаткування для цих авто по цінам, завищеним у сім разів, і роботи по переобладнанню авто по безпрецедентним для ринку цінам. Після призначення генпрокурором Віталія Яреми дані про результати розслідування по цій справі не оприлюднювались.

Також дивіться весь перелік постачальників МОЗ 2014 року і аналіз «Наших Грошей» щодо головних тенденцій тендерів міністерства, яке торік змінило чотирьох керівників.