Сервіс Жванії для «Укртрансгазу»
08.01.2015   //  

crocoОстанніми роками життя «Укртрансгазу» протікає за простою формулою. Правління очолює хтось із людей Фірташа, а довкола пасуться наближені до діючого президента.

За часів Януковича було так. Роботою «Укртрансгазу» керував екс-директор ТОВ «Остхем Україна» Сергій Винокуров. І найбільші будівельні підряди отримували або «Зангас» Фірташа, або компанії, пов’язані з самими «укртрансгазівцями». Що стосується всіляких сервісних тендерів, то їх віддавали людям, ближчими до головного даху країни.

Наприклад, постійним страхувальником і постачальником обладнання «Укртрансгазу» на 2,5 млрд грн. з 2012 стали фірми Руслана Циплакова, партнера молодшого сина Віктора Януковича по авто команді «Ferrari Team Ukraine».

Тендерні гарантії «Укртрансгаз» вимагав розміщувати у «Дельта банку» Миколи Лагуна, який також був найбільшим партнером «Нафтогазу» по операціям з ОВДП.

Після Майдану цілісна картина ще не вибудувалась, оскільки через брак грошей «Укртрансгаз» ще не вийшов на повну тендерну потужність. Однак деталі дозволяють вважати, що загалом розклад не змінився, відмінності лише у «сервісних» прізвищах.

Правління держкомпанії очолює Богдан Прокопів, колишній керівник «Івано-Франківськгазу» Фірташа. Будівельних підрядів поки що замало, але найбільший з них ціною 49 млн грн. розіграно між суто «системними» фірмами «Укртрансгазу».

Звісно, що після втечі Януковича його оточення не могло залишитись на коні. Відтак «сервісні» опції «Укртрансгазу» отримали нових фаворитів. Тепер це не друзі синів Януковича, а група Давида Жванії. І задля неї у держкомпанії робиться багато що.

Наприклад, тепер тендерні застави мають розміщуватись у «Діамантбанку». Основним власником банку є Ігор Керезь, а 24% належить особисто Давиду Жванії.

Також змінився страховик. У листопаді «Укртрансгаз» провів тендер на страхування від пожеж та аварій, який з результатом 3,20 млн грн. виграло ПАТ «СК «Арма» Галини Пушкарьової та Віталія Сівкова. Це стара компанія, знайома з правилами гри.

А правила гри на нашому тендері були жорстокі. Аж три фірми – «Київський страховий дім», «Альфа страхування» і «Орлі» – подали заявки, суттєво дешевші від переможця – на 200-800 тисяч гривень. Однак усі вони були відхилені, бо тендерники «Укртрансгазу» скрупульозно підійшли до своєї роботи. Дві фірми не дотягнули до 90% забезпечення покриття зобов’язань високоліквідними активами. А «Київський страховий дім», чия заявка була на чверть дешевшою від переможця, взагалі попався на простроченій довідці від Нацкомфінпослуг.

Оскільки це були відкриті торги, то караюча десниця «Укртрансгазу» мала пощадити принаймні двох учасників, один з яких би став переможцем, а інший забезпечив би конкурентне алібі.

Сергій Перелома

Сергій Перелома

Ось цим другим учасником було ПАТ «Страхова компанія «Мега-Поліс». У ній 25% акцій належить Сергію Переломі, а 74% – ТОВ «Енерготехпром» того ж таки Переломи і белізького офшору «Венмор ентерпрайзіс лімітед».

Пікантність ситуації у тому, що цей тендер було завершено у листопаді, а за місяць до того – 13 жовтня – перший заступник голови правління «Нафтогаз України» Сергій Перелома очолив наглядову раду «Укртрансгазу». І до його власної фірми у «Укртрансгазу» не виявилось претензій.

Ну а далі все просто. Ось в режимі довідки дані про зв’язки Переломи:

  • Давид Жванія ще у 2000-х році передав Переломі частину активів корпорації «Брінкфорд» – фірми «Варрант» та «Енерготехнології». Остання виготовляла обладнання саме для «Укртрансгазу», причому безпосереднє виробництво відбувалось на криворізькому заводі «Констар» самого ж Переломи (за п’ять років отримав підряди «Укртрансгазу» на 98,83 млн грн.).
  • Перелома є членом зіркового колективу співзасновників агентства нерухомості «Вортекс», куди також входить нардеп Микола Мартиненко, давній товариш і партнер Жванії.
  • Давид Жванія нині в команді Петра Порошенка, а Микола Мартиненко в партії Арсенія Яценюка.

    Давид Жванія нині в команді Петра Порошенка, а Микола Мартиненко в партії Арсенія Яценюка.

    Примітний факт: відразу після Майдану весною 2014 року головою правління «Укртрансгазу» було призначено Валерія Ясюка. Він відомий як керівник «Чорноморнафтогазу» під час придбання «вишок Бойка», але його роль у тих оборудках була суто номінальна. Набагато більше важать інші записи у його трудовій книжці. Раніше він займав керівні посади у «Брінкфорді» Жванії і «Торговому домі» Мартиненка-Жванії. Однак головою «Укртрансгазу» він пробув лише кілька днів і був звільнений на користь «фірташівця» Прокопіва (це зайвий раз доводить – в «Укртрансгазі» є вічні цінності).

  • (Ще один примітний факт про «Вортекс». Разом з Переломою і Мартиненком співзасновником цього агентства є нардеп Ігор Єрємєєв, власник паливної групи «Вог». Він у 2014 році делегував у правління «Нафтогазу» працівника «Вогу» Андрія Пасішника, який 13 жовтня очолив наглядову раду державного «Укргазвидобування». Нагадаємо, саме в цей день Перелома очолив наглядову раду «Укртрансгазу»).
  • Давид Жванія на президентських і парламентських виборах 2014 року був великим чоловіком у штабі Петра Порошенка. Однак власну мажоритарку програв, бо намагався зіграти і на полі президента, і на команду Коломойського, тож замість мандата отримав облизня. За чутками зараз Жванія розраховує на компенсацію у вигляді крісла голови Ради Федерації роботодавців України, яке досі зайняте австрійським «в’язнем» Фірташем. А це не просто красива посада для візитки та задоволення ображеного его. Це контроль над третиною членів правлінь Фондів соцстраху, через які щороку прокручуються десятки мільярдів гривень.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»