АМКУ оштрафував «прокладки» Фонду соцстраху, які розтратили 20 мільйонів «на консультації»
05.01.2015   //  

Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Здравіє» і ТОВ «Медреабілітація» на загальну суму 4 млн. грн. за антиконкурентні узгоджені дії на торгах. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Йдеться про тендер на придбання путівок Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у 2013 році.

Комітет встановив, що ТОВ «Здравіє» і ТОВ «Медреабілітація» пов’язані між собою через фізичних осіб-засновників. Умови участі та розподіл перемоги за відповідними лотами у вказаних торгах товариствами були заздалегідь погоджені.

З’ясовано, що фірми виступали як посередницька ланка між спеціалізованими державними закладами санаторно-лікувального типу та Фондом соцстраху, що призвело до зайвих витрат.

«Так, значні суми (понад 20 млн. грн. отриманих бюджетних коштів) перераховувались на рахунки ряду суб’єктів господарювання у вигляді сплати за надання консультативних послуг, відповідно кошти бюджету використовувались на цілі, не пов’язані з наданням послуг, які були предметом закупівлі», – йдеться у повідомленні.

Комітет вказав, що дії згаданих компаній не тільки порушують законодавства про захист економічної конкуренції, але і містять ознаки злочину.

Водночас про реагування з боку правоохоронних органів поки нічого невідомо.

За даними ВДЗ, у березні-квітні 2013 р. фірма «Здравіє» отримала від Фонду соцстраху замовлення на 18,71 млн грн., «Медреабілітація» – на 26,67 млн грн.

Підприємство «Здравіє» належить Павленку Євгену Геннадійовичу. «Медреабілітація» зареєстрована на Павленка Геннадія Вікторовича. За даними держреєстру, фірми мають однакову адресу і телефон.