Суд повернув у держвласність пансіонат на Світязі, який сільрада віддала у власність профспілкам ще у 90-х
29.12.2014   //  

Суд визнав за державою в особі Фонду держмайна право власності на будівлі та споруди пансіонату «Шацькі озера», що знаходяться в урочищі Гушово, с. Світязь, Шацького району Волинської області. Про це свідчить постанова Рівненського апеляційного госпсуду від 18 грудня.

У 1990-х рр. Федерація профспілок передала до статутного фонду «Укрпрофтуру» пансіонат «Шацькі озера», у якому лікують захворювання органів дихання.

У 2001 році виконком Світязької сільради вирішив оформити право власності на пансіонат за «дочкою» «Укрпрофтуру» – ПАТ «Волиньтурист». На підставі цього рішення останній отримав свідоцтво про право власності на будівлі.

У 2011 році у ході перевірки прокуратура виявила, що пансіонат «Шацькі озера» вибув з держвласності.

Суд апеляційної інстанції задовольнив позов прокуратури і скасував рішення виконкому Світязької сільської ради та визнав право власності на пансіонат за Фондом держмайна.

Суд встановив, що у 1960 році Міністерство охорони здоров’я УРСР передало у відання Української республіканської ради профспілок усі санаторії, будинки відпочинку та пансіонати. Після розпаду СРСР майно оздоровниць, у тому числі пансіонату «Шацькі озера», перейшло у відання Федерації профспілок України. При цьому воно залишилося державним.

Також суд посилається на висновок Мін’юсту від 2005 року, згідно з яким майно колишніх профспілкових організацій після 24 серпня 1991 року і на даний час було і залишається державною власністю.

Крім того, суд додав, що сільради не наділені функціями щодо реєстрації об’єктів нерухомого майна. Такі дії вчиняє Бюро технічної інвентаризації (державний реєстратор).

До комплексу пансіонату «Шацькі озера» входить клуб-їдальня площею 2213,8 кв м і корпуси загальною площею 8097,3 кв м.

ПАТ «Укрпрофтур» заснували Федерація профспілок України і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.