Урядові лобісти. Міністр АПК Павленко, «Фокстрот» і Бахматюк
26.12.2014   //  
Міністр АПК Олексій Павленко працював директором у мережі "Фокстрот".

Міністр АПК Олексій Павленко працював директором у мережі “Фокстрот”.

Після обрання Віктора Януковича президентом України в Києві жартували, що людей у Єнакієвому хапають на автобусних зупинках і відправляють до столиці на держслужбу.

Після останнього Майдану соціальні ліфти знову запрацювали на повну потужність. Ще вчора ти у суді захищав росіян, які доводили що саме українська ракета Кузьмука збила російський літак над Чорним морем, а сьогодні ти вже замміністра охорони здоров’я.

Але тепер донецьке походження є чорною міткою, а нового географічного центру для кадрового резерву влади немає. Неможливо сказати, що всю вертикаль узурпували вінницькі, хоча саме цей регіон подарував президента і голову парламенту. Але ж великого переїзду з Вінниці до Києва так і не трапилось.

Відтак потрібно ще пильніше слідкувати за бізнесовим минулим нових урядовців. Тоді й відкриється, хто й навіщо танцює українську економіку. Почнемо потроху складати пазли.

Виявляється, мережа магазинів побутової техніки «Фокстрот» подарувала щонайменше двох урядовців – міністра аграрної політики Олексія Павленка і першого замміністра інфраструктури Володимира Шульмейстера.

"Самопоміч" Андрія Садового рекомендувала Павленка на пост міністра.

“Самопоміч” Андрія Садового рекомендувала Павленка на пост міністра.

Вони одночасно у 2009 році покинули керівні пости мережі: Шульмейстер здав функції директора управляючої компанії «Фокстроту», Павленко здав пост виконавчого директора компанії «Фокстрот. Техніка для дому».

Ми не будемо стверджувати, що тепер власники «Фокстроту» Геннадій Виходцев та Валерій Маковецький заживуть як коти у маслі. Занадто складним було те розставання з менеджерами, які контролювали грошові потоки магазинів у період кризи. До того ж у подальшому траєкторії вигнанців розійшлись.

Колишній роботодавець Павленка Олег Бахматюк.

Колишній роботодавець Павленка Олег Бахматюк.

Павленко повернувся до агробізнесу, з якого він і прийшов у «Фокстрот» у 2006 році. До цього він три роки очолював компанію «Райз» одного з найбільших латифундистів України Олега Бахматюка. І саме на цей рядок у резюме натякають «джерела», коли кажуть, що саме Бахматюк був одним із донорів «Самопомочі» на парламентських виборах.  А як відомо, кандидатуру Павленка на пост МінАПК запропонувала саме «Самопоміч».

Ще один роботодавець Павленка Іван Куровський.

Ще один роботодавець Павленка Іван Куровський.

З іншого боку між «Фокстротом» і МінАПК у Павленко була робота ще у кількох фірмах – «Агропрогрес холдинг» і «Житлобуд» екс-нардепа Івана Куровського, а також у ТОВ «Європейські молочні технології». Остання компанія, можливо, теж належить Куровському, але неможливо достеменно сказати хто стоїть за засновницьким офшором з Кіпру «Вандано венчес лімітед». Єдине що можна стверджувати напевне, так це те, що до 2010 року ця фірма називалась «Творчий PR-центр «Альона Громницька та партнери». А її власниками були вказана у назві фірми колишня прес-секретарка Леоніда Кучми та такий собі Володимир Лукович.

Тож поки що залишимо на розсуд історії чия саме рука відкрила урядові двері для Павленка, але будемо пам’ятати, що ця рука дуже впливова.

Далі буде…

Блог від: Юрій Ніколов