«Енергоатом» купив їдкого натру на 13 мільйонів (додано)
25.12.2014   //  
натр

“Енергоатом” купив концентрат такої хімії по 17,50 грн/кг.

(додано повідомлення “Енергоатому” щодо ціни)

ДП «НАЕК «Енергоатом» 17 грудня за результатами тендеру уклало угоду з СУЛП «Хімімпекс» на закупівлю їдкого натру для Запорізької, Хмельницької та Южноукраїнської АЕС на суму 13,48 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено 770 т натру їдкого очищеного (марка А, масова частка їдкого натрію – не менше 46%). Ціна за тонну сполуки склала 17 500 грн.

У відкритих джерелах є дані про продаж 46%-го їдкого натру по 6,40 грн./кг, тобто 6 400 грн./т, що в два з половиною рази дешевше за договірну ціну «Хімімпексу».

Раніше «Хімімпекс» мав українських і латвійських власників – до складу засновників входила латвійська компанія «Нова ТГ». Однак з 2006 року власниками фірми лишилися кияни Сергій Сокирко та Ірина Должикова.

Раніше «Хімімпекс» неодноразово розігрував тендери з ірпіньським ТОВ «НВО «Екософт», що належить родині Тетяни Міщенко – колишнього бізнес-партнера Сокирка. (по фірмі «Екохім-Інжинірінг»).

Цього разу конкурентами були київське ТОВ «Лекора» (власниці – Ольга Коба та Ганна Корж, зареєстрована на одній адресі й телефоні з аудиторською компанією «Магда», тих самих Коби й Корж), а також дніпропетровське ТОВ «Підприємство матеріально-технічного забезпечення «Інженерний центр «Реагент» (основні власники – Андрій і Лариса Зінухови).

Після опублікування цієї інформації Центр зовнішніх інформаційних комунікацій «Енергоатом» повідомив, що тендерна ціна натру фактично не відрізнялась від ринкової через особливості оприлюднення технічного завдання та пов’язаних з цим арифметичних підрахунків:

Згідно діючим в «Енергоатомі» стандартам, з метою недопущення відкладень на трубопроводах та обладнанні систем, важливих для безпеки експлуатації енергоблоків АЕС, використовується натр їдкий очищений (марка А, ГОСТ 11078-78). Зазначена хімічна речовина має чітко визначені показники якості (масова частка їдкого натрію – не менше 46%; масова частка вуглекислого натрію – не більше 0,15%; масова частка хлористого натрію – не більше 0,007%; Масова частка сульфатів не більше 0,002%; масова частка кремнієвої кислоти не більше 0,002%; Масова частка ртуті не більше 0,00007%; масова частка заліза не більше 0,0007%).

При постачанні натру їдкого очищеного на АЕС, приймання продукції по кількості здійснюється в перерахунку на 100% речовину. Це обумовлено тим, що всі нормативні контролюючі документи витрат та залишків такого важливого реагенту для водопідготовки, як натр їдкий, проводиться в перерахунку на 100% активність.

Таким чином, і кількість і ціна за тонну продукції була надана Енергоатомом в перерахунку на 100% речовину, про що зазначалось у відповідних стовпчиках в документації конкурсних торгів та в договорі з переможцем. Отже, проста математична пропорція дозволить зрозуміти, що якщо ціна однієї тонни натру (в перерахунку на 100% речовину) за укладеним договором становить 14 тис 583 грн. без ПДВ, то ціна однієї тонни 46% розчину натру їдкого очищеного становить 6 тис. 708 грн. без ПДВ. Так само, як і кількість, яку Енергоатом закуповує – 770 тонн (100% речовини) насправді означає, що Запорізькій АЕС було необхідно 1 тис. 673,9 тонн 46-відсоткового розчину.

Тонна неочищеного технічного натру коштує лише на 308 грн дешевше, ніж тонна натру, який відповідає вимогам «Енергоатома».