Порошенко і взуттєва фабрика
22.12.2014   //  

handsНа шести гектарах колишньої взуттєвої фабрики «Київ» поряд з Печерською Лаврою сплелись у один клубок представники груп Порошенка, Григоришина та Жванії.

Під час розкопок у електричних та вугільних схемах, які намагається впровадити оточення президента України, ми побачили, що поряд з прізвищем Петра Порошенка часто вигулькують інтереси російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

На відміну від ахметівського бізнес-партнера Вадима Новінського, що пару років тому отримав від Віктора Януковича українське громадянство і нардепський мандат від Партії регіонів, Григоришин не є публічною персоною. Тихенько собі так володіє купкою обленерго, сумським виробником газоперекачувальних агрегатів СНПО ім. Фрунзе, запорізьким виробником трансформаторів. І у політику особисто не лізе (хоча раніше його називали спонсором Комуністичної партії).

Росіяни Вадим Новінський і Констятин Григоришин є одними з найбагатших людей в українському бізнесі.

Росіяни Вадим Новінський і Констятин Григоришин є одними з найбагатших людей в українському бізнесі.

Але по бізнесу росіянин пересікався з Порошенком. П’ять років тому він продав майбутньому президенту Севастопольський морський завод. І як виявилось є ще щонайменше одна точка перетину, у якій Григоришин і Порошенко можуть називати один одного «бізнес-партнером». Ну, і принагідно згадаємо Давида Жванію, який грав не останню роль у виборчому штабі «Блока Петра Порошенка». Ця точка має цілком конкретні географічні координати: це територія колишньої взуттєвої фабрики «Київ», на якій знаходиться низка офісних будівель. Поряд з Печерською Лаврою.

Лавра-Карта

На початку 2000-х взуттєву фабрику вирішили потіснити з елітного Печерська. Підприємство займало понад 6 га фактично золотої землі.

На гектари під Лаврою претендували зокрема Іван Фурсін та Ігор Тинний. За повідомленнями ЗМІ, саме вони у 2004 р. скупили паї працівників фабрики. Однак у 2005 р. об’явилися структури, які пов’язували зі Жванією та Григоришиним, що спонукало працівників повторно продати паї новим претендентам. Тоді, нагадаємо, Порошенко став майже всесильним секретарем Ради Нацбезпеки.

Перемога і земля дісталися «любим друзям». А Фурсін і Тинний ретирувались у м.Вишневе під Києвом, де знаходиться «Перша взуттєва фабрика «Київ» (її співвласником є сам Тинний), яка називає себе правонаступницею старої фабрики «Київ».

Тепер повернемося до землі на Печерську, задля якої все затівалося. Формально власник приміщень фабрики орендує її в Київради. Востаннє договір оренди змінювали минулого року, продовживши на 10 років. Призначення – для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального громадсько-житлового комплексу з об’єктами готельного та офісного призначення, житловими будинками.

У 2008 році російський архітектор представив проект забудови гектарів під Лаврою комплексом у вигляді корабля. Втім плани нових власників залишились без руху. Відомо тільки, що старі будівлі відремонтували і здають під офіси.

Саме тут, по вул.Лаврська,16, цього року розташовувався виборчий штаб порошенківської партії, а у сусідньому будинку знаходиться Міжнародний інвестиційний банк Порошенка.

Далі ми просто перелічимо компанії, що мають частки у колишній взуттєвій фабриці «Київ» (ТОВ «Підприємство «Київ»):

  • 14% – «М.Т.К. Консалтинг», зареєстроване на кіпрську компанію «Амбієнта Лімітед». Раніше співзасновником компанії також значився Глєб Цвєтков. Останній був директором позв’язуваного з Давидом Жванією ТОВ «Міжнародно-діловий центр», співзасновником якого є ТОВ «Консалтингова компанія «Партнер», засновником якої був Євген Бесараб. Останній відомий як директор «Діамантбанку» Давида Жванії у 2001-2005 рр.
  • 2,53% – ТОВ «Шер Ессетс Фанд», зареєстроване на кіпрську компанію «Джен Лімітед». До листопада 2007 року «Шер Ессетс Фанд» було співзасновником ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» з групи Костянтина Григоришина. Щодо «Джен Лімітед» з Кіпру, то вона у жовтні 2008 року значилась серед засновників ТОВ «Кіа Моторс Україна», що протягом 2005-2009 років входила в корпорацію «Богдан» Петра Порошенка.
  • 1,62% – ТОВ «Стратеджік Інвестмент Менеджмент», зареєстроване на кіпрську компанію «Джімена Лімітед». «Стратеджік Інвестмент Менеджмент» у 2006-2007 рр. значилась засновником ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» з групи Григоришина.
  • 28% – ТОВ «Нерухомість та капітал», зареєстроване на кіпрську компанію «Робін Лімітед». Директором є Андрій Бесараб, брата Євгена Бесараба, що був директором «Діамантбанку» Жванія.
  • 20,84% «Нараіл Лімітед» (Кіпр). Остання також має 6% в ПрАТ «Іста-Центр», що контролюється оточенням Петра Порошенка. У ЄДР бенефіціаром “Нараіл лімітед” вказаний Пауелл Ентоні Баден з Великобританії.
  • 33%«Фремісіа Трейдінг Лімітед» (Кіпр). Ця сама компанія є співзасновником ТОВ «Столиця Буд», яким володіють компанії, пов’язані з Григоришиним і Жванією. За даними кіпрського реєстру секретарем компаній «Фремісії» є фірма «C.P. Palema Services Limited», що виконує аналогічні функції в «Energy Standard Fund Management Limited» – директором останньої є Костянтин Григоришин. У ЄДР бенефіціром “Фремісії” вказаний Максим Олександрович Марков з Болгарії – його раніше називали головним юристом Григоришина.
  • 0,01% – ТОВ «КУА «Глобус Ессет Менеджмент» – власники кіпрська Energy Standard Fund Management Limited та компанія «Херрера Корпорейшн» із Сейшельських островів. Ці компанії були створені для управління частиною активів «Енергетичного стандарту», що контролюється Костянтином Григоришиним.
  • Також у ЄДР вказано, що бенефіціарами акціонерів Києва є Анжела Михайлівна Чебуніна і Андрій Олександрович Бесараб.

Відомо, що обидві кіпрські компанії «Джен Лімітед» і «Джімена Лімітед» до квітня 2013 року були партнерами автомобільної корпорації «Богдан» по ПАТ «Агробуд-1».

«Богдан» належить Олегу Свинарчуку, давньому бізнес-партнеру Петра Порошенка. Як стверджують у Порошенка, президент вийшов із співвласників «Богдану» ще до 2009 року. Однак зв’язок з Свинарчуком у голови держави не втрачено. Нещодавно Свинарчук змінив прізвище на Гладковський (по матері) і у серпні президент призначив його головою Міжвідомчої комісії по військово-технічному співробітництву та експортному контролю, яка контролює весь експорт зброї з України.

Станом на сьогодні «Джен Лімітед» і «Джімена Лімітед» мають у ПАТ «Агробуд-1» по 19% і 25% відповідно. Власники решти акцій «Агробуд-1» невідомі, оскільки мають пакети до 10%. Разом з тим, зараз топ-менеджерами «Агробуду-1» є представники Олега Жеваго, брата народного депутата Костянтина Жеваго. Зокрема це колишні працівники БК «Основа», а також Костянтин Гудов, співвласник ЗАТ «Ділові партнери».

…Отже бачимо, що на шести гектарах сплелись у один клубок представники та офшори з груп Порошенка, Григоришина, Жванія, а відгалуження пішло до Жеваго. Останні прізвища так чи інакше фігурують у енергетичному бізнесі. І є враження, що за президента Порошенка їх справи можуть піти на краще. Це поки що гіпотеза. Невдовзі все побачимо.

Ірина Салій, «Наші Гроші»