Україна втратить $150 мільйонів на продажі зброї через лондонську «прокладку»
18.12.2014   //  

Державний бюджет може недоотримати близько $150 млн на продажі української зброї за кордон. Про це йдеться у сюжеті Сергія Маляра для програми «Гроші».

Українською зброєю по всьому світу торгує державне підприємство «Укрінмаш». За часів президента Віктора Януковича «Укрінмаш» очолював виходець із Севастополя Станіслав Хош, пов’язаний з міністром оборони Павлом Лебедєвим. Після нього у квітні цього року директором держпідприємства став Анатолій Майборода. Однак на посаді він протримався недовго – до вересня.

Уже після звільнення Майборода розповів, що коли він був на посаді, його заступник Костянтин Чередниченко, який працює в «Укрінмаші» з часів Януковича, привів до нього представників ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс». Це – скандальна приватна фірма, на базі якої торік СБУ проводила обшук і вилучила зброю та техніку.

Від Майбороди хотіли, щоб він довів до кінця контракт попередників, а саме – продав велику партію автоматів, РПГ, набоїв і ракет в Південний Судан. При цьому зброю пропонували продати за півціни. Наприклад, автомат за $120, тоді як в Судані його купують по $220, РПГ за $1200, хоча його вартість – $2400.

Для цього «Укрінмаш» мав продати зброю не одразу покупцю – «Інтернешнл Голден Груп», яка працює на замовлення Південного Судану, а лондонській компанії «S-profit Ltd». Майбодора він цього відмовився. За його словами він наполягав на встановленні справжньої ціни та виключенні «S-profit Ltd» з ланцюжка.

За даними програми, лондонська «С-профіт» вже купує українську зброю. Так, 22 жовтня «Укрінмаш» продав цій компанії 30 тисяч пострілів для РПГ за 3,6 млн грн. Куди далі потраплять постріли і скільки заробить на цьому «С-профіт» – невідомо.

Разом з тим, Майборода вважає, що це лише «перша ластівка». За його словами, зброя буде продаватись дрібними партіями. «Отримали ліцензії, а далі вже по накатаній», – каже він.

Директорами компанії «S-profit Ltd» є українець Артем Забора і філіппінець Кінг Енрікез, а засновником компанії є Ян Тейлор (Ian Taylor). Тейлор є відомим юристом, за допомогою якого проведено безліч сумнівних операцій. Наприклад, фірми Тейлора торік отримали контроль над телеканалом «ТВі». Крім того, послугами Тейлора в різні часи користувалися наркоторгівці і терористи.

Від «Наших грошей»:

Компанія «S-profit Ltd» зареєстрована у Лондоні на вулиці Бедфорд, 43, офіс №11. Це адреса масової реєстрації. У сусідньому офісі №12 зареєстрована компанія «Ridgent Trade Limited», яка є засновником севастопольського ТОВ «Експлуатаційна компанія «Парангон» (раніше «Севжилпром»). Як відомо, група компаній «Парангон» контролюється екс-міністром оборони Павлом Лебедєвим, який після Майдану зник з України і переховується від слідства.

НВК «Техімпекс» займається ремонтом і модернізацією військової техніки і продає її в країни СНД і Африки. У жовтні минулого року СБУ провело обшук на базі цієї фірми на Київщині, у ході якого було вилучено склад військової техніки, у тому числі танки та БТР. Було порушене кримінальне провадження стосовно незаконних операцій зі зброєю, спецтехнікою та іншим військовим майном. Однак у подальшому настала повна тиша. За даними телепрограми «Наші Гроші», співробітники СБУ, що вели цю справу, були відсторонені від виконання обов’язків.

За даними «Дзеркала тижня», державний «Укрспецекспорт» у 2011-2013 рр., виконуючи доручення (!) «Техімпексу», реалізував 25 зовнішньоекономічних контрактів вартістю понад $50 млн. При цьому сам «Укрспецекспорт» на цих схемах отримав лише 8-10% комісійних.

Засновниками ТОВ «НВК «Техімпекс» є Ігор Терехов, Юрій Кравченко і Євгеній Ващилін. Останній раніше працював на керівних посадах в ДП «Укрінмаш». А його батько Віктор Ващилін, колишній військовослужбовець, який раніше обіймав посаду керівника Служби експортного контролю України.