Суд виправдав хорвата, якому МОЗ заплатив 12 мільйонів за непоставлені реанімобілі у 2007 році
15.12.2014   //  

Суд визнав невинними трьох бізнесменів, підозрюваних у привласненні 12 млн грн, які уряд у 2007 році витратив на закупівлю реанімобілів «Рено Мастер». Про це свідчить вирок Святошинського райсуду Києва від 24 листопада, повідомляє «Перша інстанція».

У листопаді 2007 року був оголошений тендер на закупівлю 27 реанімобілів з медичним обладнанням для порятунку немовлят. Переможцем стала компанія «ІСС Україна», яка запропонувала найменшу ціну – 12,3 млн грн.

Фірма привезла ці автомобілі в Україну, однак у ході перевірки МОЗу виявилося, що у поставленій комплектації їх не можна експлуатувати для перевезення новонароджених та породіль. Машини простояли на стоянці «Укрмедпостачу» кілька місяців, поки МОЗ через суд не розірвав контракт з «ІСС Україна».

У подальшому прокуратура порушила кримінальну справу за фактом даної закупівлі. За версією прокурорів, директор «ІСС Україна» і засновник британської компанії «Legal Busines Consultans LTD» хорват Гранатір Желько подав у тендерний комітет МОЗ завідомо неправдиву пропозицію. При цьому він залучив до справи свою дружину, співзасновницю ТОВ «ІСС Україна» і свого знайомого – співвласника фірми «Емердженсія 2004», що займається переобладнанням базових автомобілів в санітарні.

Правоохоронці стверджують, що Гранатір Желько не збирався повертати отримані від МОЗу гроші і у травні 2009 року створив нову компанію – «Євроспецтранс», до статуту якої були внесені 27 реанімобілів. «Євроспецтранс» на основі дилерського договору передав повноваження з реалізації цих автомобілів ТОВ «Лакшмі-Авто», яке продало їх Міністерству з надзвичайних ситуацій. Як вказувала прокуратура – за завищеними цінами.

Святошинський райсуд Києва дійшов до висновку, що обвинувачення прокуратури не доведені. Суд не отримав підтверджень, що хорват і його компаньйони підробляли технічні характеристики реанімобілів. При цьому суд зауважив, що фірма отримала гроші за них у законний спосіб, у ході виконання договору. Вказана сума у 12,3 млн грн., зазначив суд, була витрачена фірмою «ІСС Україна» на закупівлю вказаних реанімобілів та медобладнання до них.

Хорват, його дружина і директор «Емердженсія 2004» були визнані невинними. Суд зняв арешт з їхнього майна.