КМДА відмінила підготовку до продажу ділянки біля Софії оточенню Довгого, яку Київрада раніше незаконно віддала в оренду
15.12.2014   //  

cтрітенська-фотоДепартамент земельних ресурсів КМДА 9 грудня відмінив закупівлю послуг з підготовки до продажу земельної ділянки на вул.Стрітенська,10 площею 695,58 кв.м. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовник вказав на відсутність подальшої потреби у закупівлі послуг. Хоча незадовго перед тим, 13 листопада, акцептував пропозицію фірми «Ліга-Експерт» на підготовку комплекта землеоціночної документації.

Відомо, що «Євроофісбуд» орендувало цю ділянку з грудня 2010 року. Договір оренди укладено на 5 років з правом викупу  у зв’язку з переходом права власності на будинок за цією ж адресою. Ділянку орендували для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного комплексу з паркінгом.

стрітенська-фото2У 2010 році «Євроофісбуд» придбала на Стрітенській 10-в будинок, яким раніше володіло «Київенерго». Як повідомляється в судовому реєстрі «Євроофісбуд» придбав трансформаторну підстанцію площею 15,20 кв.м.

У 2011 році київська прокуратура почала оскаржувати передачу ділянки. Прокурор вказав, що вул. Стрітенська, 10 розташована в межах території пам’ятки археології «Культурний шар «Міста Ярослава» та охоронної зони комплексу Софії Київської, що перебуває на державному обліку як пам’ятка архітектури загальнодержавного значення та внесений до Реєстру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Останнє рішення у справі прийняте 22 липня цього року. Київський апеляційний адмінсуд визнав незаконною передачу «Євроофісбуд» ділянки в оренду з правом викупу. Суд вказав, що Київрада порушила Земельний кодекс, оскільки йдеться про особливо цінні землі, вилучення (викуп) яких можливе за постановою уряду або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.

Донедавна власником половини статутного капіталу і директором «Євроофісбуду» значився Олег Сидоренко, який у 2001-2003 рр. був партнером екс-нардепа Станіслава Довгого по ТОВ «Український видавничий центр». Син Станіслава Довгого Олесь у 2006-2011 рр. був секретарем Київради, що приймала рішення про передачу землі в оренду.

Також першою адресою реєстрації «Євроофісбуд» була вул.М.Мишина,3, де також прописано ТОВ «Комерційна власність» Станіслава Довгого. За цією ж адресою знаходилась «Інвест Бізнес Компані», якою до початку 2013 року спільно володіли Олег Сидоренко і Майя Галицька, котра значиться директором ТОВ «Комерційна власність» Довгого.

Станом на сьогодні частку Олега Сидоренка переоформлено на Олега Притуляка. Решту статутного капіталу «Євроофісбуду» записано на Євгенія Воронова, родича мільйонера Ігоря Воронова, а також його партнерку Людмилу Івкіну.

На останніх виборах восени цього року Олесь Довгий обрався до Верховної ради за мажоритарним округом в Кіровоградській області. Наразі Довгий не входить до жодної парламентської фракції.

За адресою вул.Стрітенська 10 знаходиться багатоповерховий будинок, де зокрема є офіс Торгово-промислової палати. По сусідству – обгороджена ділянка, де паркуються автомобілі.