Прокуратура намагається повернути державі 28 гектарів на блатному березі Дніпра під Києвом
13.12.2014   //  

06-28gaВерховний Суд відправив на новий розгляд справу про повернення Обухівській райдержадміністрації земельної ділянки площею 28 га. Про це свідчить постанова суду від 19 листопада.

16 січня 2009 року голова Обухівської РДА затвердив передачу 14 громадянам ділянок площею по 2 га кожна (загальна площа 28 га) для ведення особистого селянського господарства. 9 червня вони отримали держакти на свої землі і вже 17 червня продали їх одному громадянину.

Районний прокурор звернувся до суду з вимогою визнати держакти на ділянки недійсними і повернути землю Обухівській РДА. Вимога мотивована тим, що ділянка площею 28 га фактично знаходиться в межах 100-метрової прибережної водозахисної смуги Канівського водосховища річки Дніпро і відноситься до земель водного фонду, а відтак вона не підлягає передачі у приватну власність.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили. Вони вказали на те, що на момент передачі межі водоохоронних зон на даній ділянці не були визначені, отже перешкод для передачі її у приватну власність не існувало.

Та Верховний Суд із цим не погодився. Він вказав, що суди не взяли до уваги дані матеріалів справи, зокрема, висновок Дніпровського басейного управління водних ресурсів, що вказують на розташування ділянки в межах 100-метрової прибережної водозахисної смуги Канівського водосховища.

При цьому суд наголосив, що якщо при передачі ділянки відсутній проект землеустрою зі встановлення прибережної захисної смуги, то необхідно виходити із нормативних розмірів прибережних захисних смуг, встановлених законодавством. Тобто сама по собі відсутність землевпорядної документації не змінює правовий режим захисної смуги, а надання у приватну власність ділянок, які знаходяться у прибережній захисній смузі, суперечить закону.

Крім того, у 2011 році Обухівська РДА скасувала попереднє розпорядження від 16 січня 2009 року. Ці дії РДА в судовому порядку були визнані законними.

Обухівську РДА у 2009 році очолював Віктор Остринський. У 2011 році проти нього була порушена кримінальна справа за звинуваченням у незаконній передачі 19 фізособам двох островів на Дніпрі площею 10 га і 26 га (неподалік від вище згаданої ділянки площею 28 га).